Neka vječno živi naša Bosna i Hercegovina!

Priredio: Faruk Vele
Neka vječno živi naša Bosna i Hercegovina!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo se priprema za praznik

Iza nas je sedmica koju je obilježila panika zbog širenja koronavirusa u susjedstvu. 

Kupovine zaliha hrane, vode, brojne dezinformacije, špekulacije obilježili su protekle dane. Dok ljekari i stručnjaci apeliraju da se ne širi panika, narod izgleda vjeruje samo sebi... 

U ovoj sedmici napustio nas je i akademik Muhamed Filipović, intelektualni velikan koji je iza sebe ostavio veliko djelo. Neka mu je lahka zemlja bosanska... 

Umro je u 91. godini uoči velikog državnog praznika. Sutra ćemo, naime, obilježiti 1. mart, Dan nezavisnosti naše zemlje. Neka vječno živi naša BiH!

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju redakcije Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana. 

Strah od virusa - (Subota, 22. februar) 

Koronavirus se nastavio širiti Evropom. Pacijent u Padovi u Italiji umro je nakon što je bio zaražen koronavirusom i tako postao prva žrtva te bolesti u zemlji, objavila je britanska novinska agencija prenoseći informaciju talijanske Anse.

Koronavirus širi se Italijom: Sve više zaraženih, prva žrtva u Padovi

Pacijent u Padovi u Italiji umro je nakon što je bio zaražen koronavirusom i tako postao prva žrtva te bolesti u zemlji, objavila je britanska novinska agencija prenoseći informaciju talijanske Anse. Zdravstvene vlasti su jutros izvijestile o 14 slučajeva virusa u bogatoj pokrajini Lombardiji na sjeveru Italije i dva u susjednom Venetu, gdje je Padova.

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je brojem slučajeva koronavirusa bez jasne epidemiološke veze, iako ukupan broj slučajeva izvan Kine ostaje relativno nizak, izjavio je u subotu generalni direktor WHO. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da međunarodna zajednica "ne pravi slučajno krize na teritorijima gdje žive Srbi", ističući da je "zajednički cilj svih tih akcija da se razdvoji srpski narod".

 

Profašistička srbijanska opoziciona stranka Dveri pokrenula je kampanju protiv vladine "migrantske politike". Time je počela desničarska verzija predizborne kampanje - protiv migranata kojih u Srbiji ima jedva nekoliko hiljada, piše DW. 

Na mezarju Kovači u Hrasnici je klanjana dženaza Almiru Škrijelju, kojeg je u četvrtak u Studentskom domu Nedžarići nožem usmrtio Sead Tahirović. Na hiljade građana oprostile su se od Škrijelja, za kojeg su njegove radne kolege iz Doma i studenti imali samo riječi hvale.

Turska televizija koja emituje program na engleskom jeziku, TRT World, nedavno je objavila novu epizodu svoje emisije "Off the grid" koja se bavi nestalim bebama u Srbiji.

Stotine roditelja u Srbiji, kako navode, traži svoju nestalu djecu. Njihove priče su sliče: beba je proglašena mrtvom nekoliko sati ili dana nakon rođenja. Ali nema ni tijela, ni groba, i velike su nedosljednosti u dokumentima.

Slavna glumica Mirjana Karanović dala je intervju za Radio-televiziju Srbije u kojem je, uz ostalo govorila, i o filmu Grbavica Jasmile Žbanić u kojem je odigrala veliku ulogu Esme.

Mirjana Karanović: Željela sam odustati od "Grbavice"

Ona je umjetnica, kreator. Od lika sa papira pravi čovjeka od krvi i mesa, jakog i istrajnog. Za neke uloge, poput one u filmu "Grbavica" mislila je da su previše, da neće uspjeti. Uspjela je. Nekad je i padala, bila dole, a na kraju pobjeđivala, baš kao i žene koje je tumačila decenijama.

Nastavili smo sa objavljivanjem knjige Tragom drevnih Bošnjana - bosanska država i nacionaln(i) identiteti kroz historiju.

Prisjetili smo se godišnjice rođenja Danila Kiša jednog od najvećih južnoslavenskih naroda i Evrope.

Nakon utakmice Radnika i Željezničara u Bijeljini (0:0) desilo se nešto neobično. Tačnije – nije se desilo. Šef stručnog štaba sarajevske ekipe Amar Osim odbio se rukovati sa kolegom Slavkom Petrovićem. To je izazvalo brojne reakcije.

Tuča žena - (Nedjelja, 23. februar) 

Italija trenutno ima najveći broj osoba zaraženih koronavirusom što je izazvalo paniku u ovoj zemlji. Traži se "pacijent 0" koji je donio COVID-19 na Apenine, objavljeno je u nedjelju. 

Gostujući u jutarnjem program TV Prve, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je i situaciju u BiH, u svjetlu posljednje krize nakon ultimatum Milorada Dodika da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

Na tramvajskoj stanici kod Elektroprivrede u Sarajevu u poslijepodnevnim satima u nedjelju došlo je do incidenta u kojem su učestvovale četiri žene. Ta vijest privukla je brojne komentare.

 

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, gostujući u Nedjeljom u 2 na HRT-u, kazao je da je nerealno očekivati da će EU, SAD i Rusija dati neki novi koncept BiH

Rahmetli Raziji Fazlić, više od dva mjeseca nakon što je umrla u Londonu, konačno, ukopana na mezarju u svom rodnom kraju, selu Borovac u Rogatici 

Pripadnica Armije RBiH na rodnoj grudi konačno našla smiraj

Rahmetli Raziji Fazlić, jučer je, više od dva mjeseca nakon što je umrla u Londonu, konačno, ukopana na mezarju u svom rodnom kraju, selu Borovac u Rogatici. Podsjetimo, ova pripadnica Armije RBiH, koja je nakoj ranjavanja u Goraždu 1994. godine izmještena na liječenje u Veliku Britaniju, umrla je u jednoj londonskoj bolnici još 18.

Devetogodišnjem dječaku iz Australije, čije su suze zbog vršnjačkog nasilja dirnule cijeli svijet, njegov omiljeni sportski klub je ispunio želju i pozvao ga na utakmicu. 

Dječak Quaden Bayles je bio u centru pažnje velikog sportskog događaja – nacionalni ragbi tim pozvao ga je da s njima izađe na teren uoči meča protiv protiv novozelandskog Maorisa u Queenslandu.

Hrvatska novinska agencija Hina podsjetila nas je kako se jelo u bivšoj Jugoslaviji.

Stari grad Borač se nalazi kod Rogatice u blizini sela Varošište, gdje je i smješten glavni dio grada, a drugi manji dio se nalazio na Dolovskoj Gradini, na desnoj obali Prače. Ovo je priča o tom gradu.

Članovi Speleološkog društva "Herceg" Mostar posjetili su proteklog vikenda jamu "Bubalove njive" na području Bijače te su ostali razočarani viđenim prizorom. 

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina  Muzaferija osvojila je 22. mjesto na drugom takmičenju sezone u alpskoj kombinaciji u švicarskoj Crans-Montani. Bravo Elvedina! 

Britanac Tyson Fury osvojio je naslov svjetskog bokserskog prvaka uteškoj kategoriji u verziji WBC nakon što je tehničkim nokautom u sedmoj rundi u Las Vegasu pobijedio Deontaya Wildera.

 

Panika zbog virusa - (Ponedjeljak, 24. februar)

Panika zbog koronavirusa zahvatila je i Bosnu i Hercegovinu. Poslije informacija da je najmanje pet osoba umrlo u Italiji, za Radiosarajevo.ba je govorio Bosanac koji godinama živi i radi u toj zemlji.

 

Čak deset gradova italije bilo je u izolaciji...

Glas razuma bilo je javljanje našeg kolege Silvija Tomaševića, dopisnika HRT-a iz Rima, koji nam je prenio informacije iz prve ruke.

Nakon informacija da su u Sarajevu hospitalizirane dvije osobe sa simptomima virusa reagirala je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a. Govorila je za naš portal.

Prenijeli smo priču o Sajmi Junuzović, ženi velikog srca koja pomaže migrante.

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla naoružanja i municije u vrijednosti od 212,93 miliona KM, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH). Gdje smo izvozili istraživao je Erdin Halimić.

Uzbunjivač iz Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD Philip Haney pronađen je mrtav kraj svog vozila u Kaliforniji.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu potvrdilo je odluku sudije da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Haagu. To znači da će im se suditi u Haagu,a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Naredba Srbiji: Uhapsiti i u Haag isporučiti Vjericu Radetu i Petra Jojića

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu potvrdilo je odluku sudije da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Haagu. To znači da će im se suditi u Haagu,a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.  

Ambasada Švedske organizirala je javni događaj pod nazivom "AirFair" sa ciljem podizanja svijesti o zagađenju zraka.Uz pitanje "Brinete li za čisti zrak i okoliš" i "Želite li se susresti s ljudima koji misle isto kao vi" – Ambasada je uputila poziv na ovaj skup.  

Košarkaška reprezentacija BiH nije uspjela zabilježiti drugu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2021. godine. Nakon velike pobjede nad Latvijom u gostima (62:61), "Zmajevi" su u prepunom tuzlanskom Mejdanu poraženi od favorizirane reprezentacije Grčke 65:70, ali su zadržali dobre šanse za plasman na Eurobasket.

Selektor naše reprezentacije Vedran Bosnić komentirao je utakmicu.

Održana je komemoracija za Kobea Bryanta i njegovu kćer Giannu, koji su poginuli sa sedam drugih osoba u padu helikoptera krajem januara.

Naročito emotivan je bio govor Michaela Jordana koji se u suzama oprostio od Bryanta.

"Počivaj u miru, mali brate": Michael Jordan u suzama govorio o Kobe Bryantu

Na ceremoniji u Staples Centru u Los Angelesu rodbina, prijatelji i najveća imena košarke oprostila su se od Kobe Bryanta koji je 26. januara poginuo u helikopterskoj nesreći, prenosi CdM. Naročito emotivan je bio govor Michaela Jordana koji se u suzama oprostio od Bryanta. "Svi imamo braću ili sestre koji nam dosađuju.

Koronavirus stigao na Balkan - (Utorak, 25. februar)

Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sjednice stožera za koronavirus.

U utorak se s posebnom pažnjom se pratila situacija na Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima, a kako je portal Radiosarajevo.ba saznao u njemu će biti smješten izolatorij za pacijente koji budu imali simptome koronavirusa COVID-19.  Informacija je za naš portal potvrđena iz više izvora

Fotoreporter našeg portala Dženan Kriještorac bio je ispred ove klinike u Sarajevu i kako javlja s mjesta događaja primijetio je veliki broj ambulantnih kola koji odveze pacijente prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da su se djeca Osnovne škole “Grbavica II” iz Sarajeva vratila s ekskurzije iz Italije s povišenom temperaturom te da roditelji strahuju od koronavirusa. Evo šta smo utvrdili...

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović na konferenciji za medije kazala je kako se po medijima šire informacije kako se na KCUS-u nalaze pacijenti sa koronavirusom.

„Danas smo imali tri kineska turista, ali oni nemaju simptome koronavirusa, niti ima drame. Do večeras ćemo imati rezultate testiranja“, kazala je Izetbegović.

Dječji pulmolog i alergolog iz Srbije Branimir Nestorović navodi da se od koronavirusa (COVID-19) razboli svaka šesta osoba, dok je kod gripa taj procent oboljelih mnogo veći, i da su rijetki zabilježeni primjeri da su djeca oboljela od ovog virusa. 

Ambasada Ujedinjenog kraljevstva u Bosni i Hercegovini saopćila je da će Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa (Princ Charles) posjetiti našu zemlju, od 17 do 18. marta 2020. godine.

Willi Hausmann je vrlo omiljen među Bosancima i Hercegovcima u Hanauu, gradu koji je pretrpio teroristički napad u kojem je poginuo i jedan mladić bosanskohercegovačkog porijekla.

"Ovo sve me vrlo potreslo", kazao je Hausmann za Deutsche Welle (DW).

Na ceremoniji "Proslava života", mnogo poznatih ličnosti iz košarkaškog svijeta oprostilo se emotivnim govorima od proslavljenog asa Los Angeles Lakersa, Kobeja Bryanta.

Uprkos porazu nakon velike drame u Mejdanu, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vedran Bosnić, ponosan je na svoje izabranike.

Odlazak velikana - (Srijeda, 26. februar)

Akademik Muhamed Filipović umro je u srijedu u 91. godini, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa.

 

Uslijedile su reakcije na smrt akademika Filipovića.

Mahmutbegović: Muhamed Filipović ostavio dubok trag u historiji BiH

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je telegram saučešća, povodom smrti akademika Muhameda Filipovića, njegovoj porodici i Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. "Akademik Muhamed Filipović je jedan od najznačajnijih intelektualaca koje je iznjedrila Bosna i Hercegovina. 

Objavili smo svojevrsni politički testament akademika Filipovića, intervju kojeg je dao autoru ovih redaka, uz saglasnost da se objavi poslije njegove smrt

Nastavila se drama s koronavirusom. Mladen T. (30) iz Niša jedan je od dvojice Srbijanaca, članova posade "Diamond princess", kod kojih je testovima potvrđeno prisustvo koronavirusa COVID-19.

Prisjetili smo se kako je antifašista Avdo Humo govorio o planovima za podjelu Bosne. 

Učenici banjalučke gimnazije posjetili su džamiju Ferhadiju gdje su se upoznali sa njenom historijom, arhitetkturom, islamskim zidnim slikarstvom, saznali su i odgovore na neka od pitanja u vezi sa islamskom umjetnošću i kulturom.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu od četiri i po godine zatvora Zoranu Miokoviću (43) iz Tuzle, jer je, kako se navodi, kao direktor tuzlanske firme INOXIU BH oštetio to preduzeće za 420.000 KM.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište u slučaju Sanjin Sefić. 

Prenijeli smo potresne poruke članova porodice ubijenih studentica.

Amir i Enesa Agić nakon suđenja Sanjinu Sefiću: Mi nemamo više snage!

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u slučaju Sanjin Sefić. Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je optužen da je, vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, prošavši kroz crveno svjetlo na pješačkom prelazu, usmrtio dvije djevojke, Selmu Agić i Editu Malkoč.

Nakon što je na protestu proteklog vikenda u Parsovićima više od 1.000 građana diglo glas za očuvanje rijeke, o izgradnju malih hidroelektrana (MHE) na slivu rijeke Neretvice, oglasili su se iz Općine Konjic.

Sarajevski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) je tajnim glasanjem izabrao generala Fikreta Prevljaka za novog predsjednika. Prevljak je dobo 59 glasova od 99 delegata, dok je njegov protukandidat Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, imao 40 glasova.

Jedna od najljepših planinskih trka u regiji, svoje peto, jubilarno izdanje imat će 20. juna, a svi koji su planirali učestvovati, startnine po znatno nižim cijenama mogu dobiti do 2. marta. Peto izdanje Vučko Traila u organizaciji Planinarskog društva Željezničar održat će se u subotu 20. juna 2020. godine na Bjelašnici i Visočici.

 

Meteorolog Nedim Sladić kazao je za N1 kako će uslijediti promjena vremena ponovo u petak, a govorio je i o tome kako promjenjivo vrijeme utiče na širenje virusa.

Nogometaši Dinama Izet Hajrović i Mario Gavranović u utorak nisu trenirali, bili su u kućnom karantinu zbog opasnosti od koronavirusa (COVID-19), a u srijedu ujutro bili su na treningu hrvatskog prvaka.

Nekada najbolja teniserka svijeta Marija Šarapova završit će karijeru u 33. godini zbog problema sa povredama, objavio je New York Times. 

Vječna domovina - (Četvrtak, 27. februar) 

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u četvrtak je u Predsjedništvu priređen svečani prijem čiji su domaćini bili predsjedavajući Željko Komšić i član iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Kao i prethodnih godina, prijemu nije prisustvovao član kolektivnog vodstva zemlje iz reda srpskog naroda.

Bila je to prilika da Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, uputi poruku Miloradu Dodiku.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je odbio prisustvovati svečanom prijemu u Predsjedništvu povodom Dana nezavisnosti, prenijeli su mediji. 

Očekivano, reagirao je i Nermin Nikšić, odbacujući navode.

Neki mediji i društvene mreže izvijestile su da je više od 30 turskih vojnika poginulo u napadu, navodno, ruskih zračnih snaga u okolini sirijskog Idliba. No, turski zvaničnici govore da je riječ o napadu zračnih snaga Sirijske arapske armije (SAA) lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.

Iz crkve koja je izgrađena na dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju danas su se, uz policijsko osiguranje, počele iznositi stvari.

Počelo iznošenje stvari iz crkve izgrađene u dvorištu nane Fate Orlović

Iz crkve koja je izgrađena na dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju danas su se, uz policijsko osiguranje, počele iznositi stvari. Tačnije, počelo je pražnjenje ovog objekta kako bi se moglo izvršiti njegovo izmještanje na drugu lokaciju. Bitka nane Fate traje više od deceniju. Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava 1. 

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije, javlja RTS.

Portal Radiosarajevo.ba je objavio novi nastavak intervjua kojeg je akademik Muhamed Filipović dao autoru ovih redaka nekoliko godina prije smrti, uz saglasnost da bude objavljen poslije njegove smrti.

  

Objavili smo datum i mjesto ukopa akademika Muhameda Filipovića, te da će dženazu predvoditi reisu-l-ulema Kavazović.

Unuka profesora Filipovića, Đula Filipović, na dirljiv način se oprostila od svog dede.

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je prihvatilo Prijedlog Odluke o usvajanju izmjena i dopruna Regulacionog plana Zetra - zona sporta i rekreacije. Regulacioni plan podrazumijeva gradnju benzinske pumpe u naselju Koševo u blizini vrtića, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, te stambenog naselja.

Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboljeli od koronavirusa (COVID-19) odlučili su za Jutarnji list podijeliti svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili dezinformacije koje se pojavljuju posljednjih dana.

U četvrtak je obilježena noć Lejletul-regaib.

Podsjetili smo na lijepe običaje tim povodom.

 

 

U okviru svečanog obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 1. marta, u Domu mladih Skenderija bit će upriličen zabavni program za najmlađe sugrađane, ali i Rock koncert za starije u večernjim satima.

Jedna osoba povrijeđena je u eksploziji koja se dogodila oko podneva u mostarskom naselju Rudnik, u blizini nekadašnjeg salona namještaja 'Slavonija Di'.

Okružnom javnom tužlaštvu u Doboju podnijeli smo izvještaj protiv V. G. iz Obale Slonovače, zbog sumnje da je izvršila krivično djelo “Ucjena”, navodi se u saopćenju Policijske uprave Doboj. 

Jedna godišnjica braka za jednog Britanca je završila tragično.

Fudbaleri Basaksehira ostvarili su pomalo neočekivan uspjeh izbacivši slavni Sporting iz Lisabona u 16-tini finala Lige Europe.

Edin Višćaaaaaa: Reprezentativac BiH odveo Basaksehir do pobjede protiv Sportinga

Fudbaleri Basaksehira ostvarili su pomalo neočekivan uspjeh izbacivši slavni Sporting iz Lisabona u 16-tini finala Lige Europe. Turski tim je u revanš na Fatih Terim stadionu zabilježio pobjedu 4:1 i tako anulirao poraz iz Lisabona iz prve utakmice 1:3. Najzaslužniji za trijumf ekipe iz Istanbula je bh. reprezentativac Edin Višća.

Dvadesetšest poena, 210 skokova i 14 asistencija bili su dovoljni da slovenački as Luka Dončić uđe u historiju NBA lige.

Rat u sarajevskoj SDA - (Petak, 28. februar)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu namaz akademiku Muhamedu Filipoviću u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije nego je klanjana dženaza, prisutnim vjernicima se obratio Mustafa Cerić,  bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH. Dženazi je prisustvovao veliki broj građana Sarajeva.

Komemoracija akademiku Filipoviću: Otišao je velikan koji je život posvetio Bosni

Istog dana u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo u Sarajevu u 91. godini. Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je na komemoracija za akademika Muhameda Filipovića da su nakon njega ostala djela koja će živjeti sve dok je akademskih institucija.

O akademiku Filipoviću za Radiosarajevo.ba je govorio reis Kavazović.

 

Odnosni u sarajevskoj SDA uzvreli su nakon izbora Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora te stranke.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i kandidat za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije u Sarajevu (KO SDA Sarajevo) Semir Efendić je na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji tvrdi da je dokaz o malverzaciji u vezi izbora predsjednika sarajevske SDA.

Efendić objavio snimak: Sarajlić pokušao potkupiti delegata da glasa za Prevljaka

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i kandidat za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije u Sarajevu (KO SDA Sarajevo) Semir Efendić je na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji tvrdi da je dokaz o malverzaciji u vezi izbora predsjednika sarajevske SDA.

Još jedan snimak izazvao je veliku pažnju. U toku emisije "Puls" na BNTV-u, a gdje je gost bio predsjednik PDP-a Branislav Borenović, uživo se putem telefonskog razgovora uključio gledalac koji je otvoreno pozvao na ubistvo srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Identificirana je u međuvremenu osoba koja je prijetila Dodiku.

Jednoglasnom odlukom 60 prisutnih od 61 verificiranih delegata na Skupštini Kantonalnog odbora Stranke demokratske Hercegovačko-neretvanskog kantona, Edin Mušić ponovo je izabran za predsjednika.

I zaista jeste, destruktivan je dolazak čovjeka koji je priznao srebrenički genocid, koji se okrenuo evroatlantskim inetegracijama, koji zemlju vodi kao EU, koji je reko NE fašizmu, koji je sagradio sekularnu građansku državu, zaista, zaista je on destruktivan po ovakav srednjevjekovni pašaluk, koja se odaziva na ime Republika Srpska, piše Dragan Bursać.

Poznati hrvatski kolumnist Ante Tomić objavio je u Slobodnoj Dalmaciji  komentar na pokušaj denuncijacije pjevačice Amire Medunjanin od strane pjevača Jacquesa Houdeka. Houdek se, naime, usprotivio nominaciji Amire Medunjanin za hrvatsku muzičku nagradu Porin

Ante Tomić: Optužbe Jacquesa Houdeka prema Amiri Medunjanin su bijedni čin

Poznati hrvatski kolumnist Ante Tomić objavio je u Slobodnoj Dalmaciji komentar na pokušaj denuncijacije pjevačice Amire Medunjanin od strane pjevača Jacquesa Houdeka. houdek se , naime, usprotivio nominaciji Amire Medunjanin za hrbvatsku muzičku nagradu Porin.

Učenici i uposlenici "Perzijsko-bosanskog koledža s internatom", te predstavnici Osnovne škole "Đulistan" i predškolske ustanove "Behar", uz saradnji s Općinom Ilijaš, organizirali su danas tradicionalni "Defile slobode" povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U sarajevskoj Vijećnici večeras je promovisano drugo izdanje knjiga Avde Hume pod nazivom Moja generacija. "Sada je pravo vrijeme za drugo izdanje knjige Moja generacija Avde Hume (1914.-1983.) jer se sada govori o revizionizmu u kojem se vrijednosti antifašizma dovode u pitanje", istaknuto je na promociji te knjige, koja je organizovana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Užasan događaj zabilježen je u Srbiji.

Ministarstvo saobraćaja KS krenulo je u realizaciju projekta izgradnje novih tramvajskih stajališta. Radovi su danas počeli na stajalištu na Otoci, a kako je istakao ministar Adnan Šteta izgradnja novih stajališta dio je projekta koji će sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i reda vožnji u KS.

Preduzeće GRAS je podsjetilo na korekciju cijena mjesečnih karti za srednjoškolce i studente.

Nakon što je u prvom susretu 1/16 finala Europa lige u Belgiji odigrao 1:1, Manchester United je na Old Traffordu pobijedio Club Brugge 5:0 i sigurno prošao dalje.

Žrijeb parova osmine finala Evropske lige obavljen je danas u švicarskom Nionu. Za nas u BiH je svakako interesantna informacija da će Basaksehir našeg Edina Višće igrati protiv Kopenhagena, što se može tumačiti kao povoljan žrijeb za istanbulski klub.

Srbijanac Novak Đoković danas u polufinalu ATP turnira u Dubajiu igra protiv Francuza Gaela Monfisa.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije