ICTY / Naredba Srbiji: Uhapsiti i u Haag isporučiti Vjericu Radetu i Petra Jojića

24. 02. 2020. u 17:27:00 Tanjug

Shares: 490

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu potvrdilo je odluku sudije da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Haagu. To znači da će im se suditi u Haagu,a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Ovom odlukom koja je danas saopštena iz Mehanizma, odbijena je žalba Srbije izjavljena prošlog ljeta na odluku koju je nakon ponovnog odlučivanja donio 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Da Cun koji je tada poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom, koja je sada potvrđena, naloženo je da se Jojić i Radeta uhapse i izruče Haagu. Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke konstatovalo je da sudija pojedinac nije počinio nijednu grešku u svojoj odluci.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svjedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svjedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zaštitu svedoka.

KOMENTARI (7)