Pogledajte kako će izgledati nova tramvajska stajališta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako će izgledati nova tramvajska stajališta u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Izgled novih stajališta u Sarajevu

Ministarstvo saobraćaja KS krenulo je u realizaciju projekta izgradnje novih tramvajskih stajališta. Radovi su danas počeli na stajalištu na Otoci, a kako je istakao ministar Adnan Šteta izgradnja novih stajališta dio je projekta koji će sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i reda vožnji u KS.

Cilj je unaprijeđenje kvaliteta tramvajskog prevoza, povećanje sigurnosti putnika i kontrolisana naplata, što će povećati stepen naplate i pomoći javnom prijevozu da unaprijedi ukupan kvalitet usluge.

Nova stajališta će, između ostalog, imati videonadzor, obavještač dolaska sljedećeg vozila, te biti prilagođeni osobama sa poteškoćama u kretanju i oštećenim vidom.

Iz prilaznog dijela se dolazi ispod nadstrešnice 1 gdje je smješten uređaj za prodaju karata, kontrolisani ulaz i izlaz putem tripoda i pomična-klizna kapija za prolaz za osobe sa poteškoćama u kretanju i roditelje koja djecu voze u dječijim kolicima. Ukupno su predviđena tri tripoda.

Poslije kontrole ulaza, nalazi se ormar za instalacije jake i slabe struje, klupa i kanta za smeće. Nadstrešnica 1 je opremljena rasvjetom, jednom mapom šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivnim terminalom u slučaju nužde,
elekronskim obavještačem dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i dvije nadzorne kamere.

Centralni dio stajališta predviđen je za ulaz-izlaz iz tramvaja i opremljen je taktilnim trakama za upozoravanje i usmjeravanje za osobe sa oštećenim vidom.

Na zidu uz kolovoz se nalazi barijera od kaljenog stakla, dvije dvostrane LightBox reklame i na sredini otvor za propust energetskih kablova prilikom servisiranja mreže.

Na drugom dijelu stajališta se nalazi druga nadstrešnica ispod kojeg se nalazi set za čekanje (dvije klupe i kanta za smeće), prostor za kiosk, jedna mapa sa šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivni terminal u slučaju nužde i elektronski obavještač sa najavom dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i nadzorna kamera.

Nakon stajališta na Otoci, slijede radovi na stajalištu u Nedžarićima, a u planu je da do kraja 2020. godine budu izgrađena sva 22 nova tramvajska stajališta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije