Gdje će sve biti smješteni pacijenti u slučaju potvrde koronavirusa u FBiH

E. Halimić
Gdje će sve biti smješteni pacijenti u slučaju potvrde koronavirusa u FBiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / UKCS

Koronavirus COVID-19 sve bliže je Bosni i Hercegovini, ova virusna bolest odnijela je sedam života u Italiji. U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj oboljenja, Slovenija je podigla stepen pripravnosti na maksimalni nivo, a susjedna Srbija sasvim je sigurna da je pitanje dana kad će se prvi slučaj oboljenja od virusa COVID-19 pojaviti i u toj zemlji.

Direktor škole iz Sarajeva o panici da učenici imaju simptome koronavirusa COVID-19

Podsjećamo, jučer održan je i sastanak Kriznog štaba FBiH na kojem su donesene preporuke za građane, a Granična policija BiH je zadužena da provodi posebne mjere prema turistima iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, a zaključeno je da u FBiH još uvijek nema niti jednog potvrđenog slučaja oboljenja od koronavirusa COVID-19. U RS je jučer također održan sastanak Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa, a na sastanku je konstantovano da u RS za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od virusa COVID-19, međutim nastavljaju da se sprovode sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Šta se dešava na Podhrastovima: Pacijente prevoze prema KCUS-u, ali nema mjesta panici

Ovom prilikom provjerili smo da li Sarajevo raspolaže izolatorijem ili karantenom za smještaj potencijalnih pacijenata, te koliko ima osoba pod nadzorom u FBiH. 

Dugogodišnji direktor sarajevske Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Bakir Nakaš za portal Radiosarajevo.ba kazao da je da se Sarajevo i BiH priprema za pojavu novog koronavirusa na identičan način kao što smo se pripremali da će u Sarajevu početi rat 6. aprila 1992. godine.

Bakir Nakaš - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bakir Nakaš

„Sve je u nekakvoj tajnosti bez jednog oduševljenja koje treba na racionalan način da primakne građanstvu, jer građanstvo ukoliko nema prave informacije ono počinje širiti paniku. U ovom trenutku krizni štabovi daju određene obavijesti, međutim bilo bi puno korisnije kad bi i lokalne zajednice bile uključene u ovaj proces i komunicirali sa građanima“, kazao je Nakaš.

Na naše pitanje da li Kanton Sarajevo raspolaže izolatorijem za pacijente, Nakaš kaže da je 15 godina bio načelnik zaraznog odjeljenja, te da je bio odgovorna osoba za brigu i zbrinjavanje oboljelih pripanika JNA.

Opća bolnica u Sarajevu - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Opća bolnica u Sarajevu

„Mi smo imali izolatorij na dva sprata tada Vojne bolnice u Sarajevu, bio je prilagođen dnevnom prijemu bolesnika, dok na prvom spratu smo imali klasični karanten/izolatorij s jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Nažalost 1992. godine zbog situacije kakva je bila mi smo taj kapacitet zaraznog odjeljenja zatvorili, odnosno pretvorili smo ga u hirurške krevete. Drugi razlog je bio taj što više nismo imali ni osoblja ni kadrova koji su bili osposobljeni za liječenje infektivnih bolesnika“, pojasnio je Nakaš.

Dodao je da kasnije nije bilo potrebe za ovim odjeljenjem jer je u Sarajevu uspostavljena Klinika za zarazne bolesti.

Što se tiče situacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i gore su bila različita stanja u ovom pogledu. Infektovna klinika je bila odvojena imala je dvije zgrade, kasnije je sagrađena jedna. Naši stari epidimiolozi, mikrobiolozi, infektolozi su čak liječili i lepru, imali smo leprozorij, dakle mjesto gdje su smještani bolesnici oboljeli od lepre, kompletno izolovani. Te zgrade više nema, a oni bolesnici koji su bili smješteni u karanten bili su smješteni na infektivnu kliniku koja je imala svoju jedinicu koje su mogle vrlo lako da se izoluju“, naglasio je Nakaš.

Ilustracija  - undefined

Foto: Admir Kuburović: Ilustracija

Prema njegovim riječima, treba pojasniti i šta se podrazumijeva pod karantenom ili izolatorijem.

„To su različiti nivoi, ima više stepena izolacije koji podrazumijevaju karantenske bolesti tipa kuge, velikih boginja, ebole, te bolesti imaju puno snažnije kriterije za karantin. A kad je riječ o koronavirusima tipa SARS ili sad ovog novog virusa kriteriji su blaži, tako da vi možete ako imate osoblje i prostor možete ga vrlo brzo prilagoditi potrebama izolacije, a kasnije i određene karantene. Koliko ja znam trenutno na KCUS-u nemaju karanten, a to potvrđuje i šef infektivne klinike. Dakle mi u Sarajevu pratkično nemamo izolatorij, ali možemo da imamo kad bi neko imao da to organizuje i kaže kako se to radi. Mi smo to i u ratu radili, nismo imali bolnice u Olovu, Suhom Dolu, Hrasnici ili Dobrinji. Ali neko je došao i rekao da će tu biti bolnica i tako je i bilo“, kazao je Nakaš za Radiosarajevo.ba.

Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za portal Radiosarajevo.ba kazala je da je od početka februara u FBiH pod zdravstveni nadzor stavljeno ukupno  31 osoba.

„Za njih 17 je istekao period nadzora, dakle trenutno pod nadzorom je trenutno 14 osoba u FBiH“, pojasnila je Kojović.

Na naše pitanje o izolatoriju ili karanteni u Federaciji BiH, Kojović je kazala da u slučaju uvezenih pojedinačnih slučajeva virusa COVID-19 pacijenti se u skladu sa zakonom trebaju se smještati u bolnice koje imaju koje imaju odjele za zarazne bolesti ili klinike uz adekvatnu izolaciju u odnosu na druge pacijente.

„S druge strane Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je predvidio da se u slučaju pojave epidemije pojednih zaraznih bolesti u većem obimu izolacija i liječenje oboljelih može se obavlajati i u drugim odgovarajućim objektima ospososbljenim u tu svrhu“, naglasila je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije