Direktor škole iz Sarajeva o panici da učenici imaju simptome koronavirusa COVID-19

A. S.
Direktor škole iz Sarajeva o panici da učenici imaju simptome koronavirusa COVID-19
Facebook / Osnovna škola "Grbavica 2"

Na društvenim mrežama se sinoć pojavila informacija da su se djeca Osnovne škole “Grbavica II” iz Sarajeva vratila s ekskurzije iz Italije s povišenom temperaturom te da roditelji strahuju od koronavirusa.

Jedan od statusa na društvenim mrežama, uznemirio je brojne roditelje, kako ove škole, tako i ostalih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.  

"Poslati djecu u školu koja su dan ranije došla iz Milana… Djeca su danas (ponedjeljak, op. a.) došla u školu s temperaturom od 40 stepeni. Ko je trebao da reagira? Zašto da sada roditelji druge djece strepe? Pa i da je obični virus, djeca bi trebala biti kući", pisalo je u jednom od statusa.

Kontaktirali smo direktora OŠ “Grbavica II” Sabahudina Dinu Bakala, koji je za Radiosarajevo.ba, otkrio šta se sve dešavalo po povratku sa ekskurzije iz Italije. 

“U nedjelju smo se vratili iz Italije, na ekskurziji je bilo 14 učenika, kolegica i ja. Nije bilo nikakvih problema. Tek zadnji dan naše posjete se počelo pričati o virusu, ali nas na granici niko nije zadržavao. U ponedjeljak smo došli na posao, a u tokom dana je stigla informacija i prema tim instrukcijama poslao sam djecu kući. Ja sam otišao do ljekara i otvorio bolovanje. I kolegica je otišla kući", kaže Bakal za Radiosarajevo.ba. 

On je potvrdio da ne treba dizati paniku, da su se svi javili Epidemiološkom savjetovalištu i dobili su upute šta trebaju uraditi ukoliko budu osjećali zdravstvene probleme. 

"Nijedno dijete nije bolesno, niko nema simptome Koronavirusa niti bilo koje bolesti. Nema potreba za širenjem panike. Dobio sam nekoliko skrinšotova sa FB da neko ima temperaturu od 40 stepeni. Imamo grupu za razmjenu informacija, a  roditelji su zadržali djecu kući. Svi oni trebaju da se jave dežurnom epidemiologu ako osjete simptome ili povišenu temperaturu. Tražio sam grupni pregled svih nas 16, jer veliki broj učenika ima mnogo takmičenja narednih dana. Mislim da trenutno u Sarajevu nema kapaciteta za jedan takav pregled", dodao je Bakal za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije