Panika u Italiji: Cijela država u potrazi za "pacijentom 0" koji je donio koronavirus

J. M.
Panika u Italiji: Cijela država u potrazi za "pacijentom 0" koji je donio koronavirus

Italija trenutno ima najveći broj osoba zaraženih koronavirusom što je izazvalo paniku u ovoj zemlji. Traži se "pacijent 0" koji je donio COVID-19 na Apenine.

Šok u općini Codogno u Lombardiji: U subotu su italijanske zdravstvene vlasti objavile da je prva osoba zaražena koronavirusom liječena u lokalnoj bolnici. Zaraženi 38-godišnjak iz Codognoa imao je nekoliko kontakata sa starim prijateljem, 28-godišnjim menadžerom koji živi u Kini i posjećuje Italiju od 21. januara. Njih dvojica su se poslednji put sreli 4. februara u jednom baru, da bi 6 dana kasnije 38-godišnjak primijetio da ima malu temperaturu.

Prošlog četvrtka navečer, nakon što je potvrđena zaraza 38-godišnjaka, vlasti su posjetile 28-godišnjaka. Mogao je imati samo blagi oblik bolesti jer se sada oporavljao. Međutim, krvni testovi su pokazali da on nije razvio nikakvo antitijelo na virus. Navodno on nije "pacijent 0", odnosno pacijent koji je bolest donio u Italiju.

"Dakle, još uvijek tražimo 'pacijenta 0'", rekao je u subotu navečer zamjenik talijanskog zdravstvenog ministra Pierpaolo Sileri za Corriere della Sera. Prema posljednjem statusu, 59 ljudi oboljelo je od koronavirusa u Italiji. U Lombardiji je 46 slučajeva, u Venetu 11 zaraženih.

U deset općina u Lombardiji škole i većina prodavnica privremeno su zatvorene. Oko 50.000 stanovnika se ohrabruje da ostanu kod kuće ako je moguće. Zabranjeni su glavni događaji poput usluga, karnevala i sportskih događaja. U Venetu su pripremljene i mjere za sprečavanje širenja virusa.

Nakon što je podlegao 78-godišnji muškarac, 75-godišnja žena iz Codogna u Lombardiji druga je žrtva koronavirusa u Italiji. Kako prenosi "Corriere della Sera", starija žena je prije nekoliko dana otišla u hitnu pomoć u bolnici Codogno zbog nedostatka daha. Liječena je, ali nije testirana na virus COVID-19. U to vrijeme u bolnici je bio 38-godišnji zaraženi pacijent koji se sada smatra "pacijentom 1". Starica je možda došla u kontakt sa muškarcem, sumnjaju italijanske zdravstvene vlasti.

Nakon tretmana u dežurstvu, penzionerka je poslata kući, gdje joj se pogoršala stanje. Umrla je u svom stanu. Tek je test krvi nakon njene smrti potvrdio da je žena umrla od posljedica zaraze koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije