Oproštaj od akademika: Muhamed Filipović je bio istinski zagovornik BiH

Radiosarajevo.ba
Oproštaj od akademika: Muhamed Filipović je bio istinski zagovornik BiH
Foto: AA / Muhamed Filipović

Povodom smrti Muhameda Filipovića, istaknutog bh. akademika i pisca koji je na Ahiret preselio sinoć u Sarajevu u 91. godini, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je telegram saučešća porodici i Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

"Akademik Filipović bio je jedan od najvećih bh. naučnih radnika, istinski zagovornik Bosne i Hercegovne u javnom prostoru i borac za najviše vrijednosti. Obilježio je jednu cijelu epohu u razvoju države i Bošnjaka kao naroda. Nedavno smo se sreli i razgovarali u njegovom domu. Tada je izrazio zadovoljstvo što se Sarajevu vraća pozicija istinskog glavnog grada. Molim Uzvišenog Allaha da akademiku Filipoviću podari Džennet, a njegovoj porodici strpljenje", naveo je između ostalog gradonačelnik Skaka.

Ugledni bh. reditelj Dino Mustafić na svom Twitter proflu napisao je da je imao mnogo susreta i razgovora sa uglednim akademikom.

Umro akademik Muhamed Filipović

"Imao sam mnogo susreta i razgovora sa Tunjom, od fakulteta do intervjua koje sam radio. Bio je erudita, orator, kozer, profa prema kojem sam imao poštovanje i kada se nisam slagao. Laka mu zemlja bosanska.  Umro bh. akademik Muhamed Filipović u 91. godini", napisao je Mustafić.

Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. augusta 1929. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

On je zasigurno bio jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih intelektualaca. 

Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike. Najveći broj prevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije