Mišljenja / Nedim Sladić objavio prognozu za mart: Evo kako nas vrijeme očekuje

26. 02. 2020. u 10:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Meteorolog Nedim Sladić kazao je za N1 kako će uslijediti promjena vremena ponovo u petak, a govorio je i o tome kako promjenjivo vrijeme utiče na širenje virusa.

„Promjena vremena već danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Sladić.

Ali, kako navodi, treba spomenuti da je proteklih 25 dana februara u većem dijelu BiH temperatura viša za tri, četiri stepena nego što je uobičajeno.

„Zadnjih godina februari imaju trend da nalikuju više na proljetne nego na zimske mjesece. U drugom dijelu dana frontalni poremećaj premještat će se preko naših područja i uzrokovat će destibilizaciju vremenskih prilika. To će donijeti više padavina. U drugom dijelu dana dolazi jače naoblačenje i kiša. Upravo danas zbog viška toplotne energije koja je vladala na dodiru hladne fronte može biti slučaja da se pojavi i grmljavina, koja je izgledna. Hladna fronta donosi i hladniji zrak. Mogući su i olujni udari, ali kratkotrajno. Pad temperature večeras i u noći na četvrtak uzrokovat će promjenu, tako da se uključuje susnježica ali bez stvaranja snježnog pokrivača. Snježni pokrivač je moguć iznad 500 metara nadmorske visine, a iznad 1.000 metara će biti veći pokrivač. Temperature će biti osjetno niže“, rekao nam je Sladić.

Kazao je i kako će sutra ujutro biti hladnije, ali da u petak već dolazi nova promjena vremena.

„Jako jugo u noći sa četvrtka na petak, ali to neće dugo potrajati jer se očekuje da će se u subotu smiriti vremenske prilike“, istakao je.

Govoreći o martu, kazao je kako će početak marta, odnosno prvih pet ili šest dana tog mjeseca, biti dosta promjenjivo, sa temperaturama malo iznad prosjeka, ali uz češću kišu.

O povezanosti viroza sa temperaturnim oscilacijama je rekao kako treba da znamo da upravo ovakvo vrijeme pogoduje širenju sezonskog gripa.

„Treba staviti naznaku da sezonska influenca je najjača do 12. sedmice u godini. Kada je temperatura zraka iznad 25 stepeni Celzijusa, a poželjno je da je i iznad 30, tek tada možemo očekivati da se virus gasi. 2016. godine je bilo dosta veliki broj zaraženih od sezonske gripe i zima je bila dosta slična ovogodišnjoj i tada smo u aprilu smo imali prvi toplotni val kada su temperature skočile iznad 25 stepeni. Incidencija gripe naglo je opala. Kako idemo u proljetne mjesece duži je dan, temperature su više i vlaga itekako djeluje na sprečavanje virusa, a dnevna svjetlost ga upolovljava“, komentarisao je meteorolog Sladić za N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA