Nedim Sladić: Danas počeo "hamsin" - evo kad udara prvo džemre

Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić: Danas počeo "hamsin" - evo kad udara prvo džemre
Foto: Privatni album / Nedim Sladić

Danas je počeo tzv. “hamsin”, odnosno drugi dio zime. Zvanično sa sutrašnjim danom (01. februara) počinje posljednji mjesec klimatološke zime.

Napisao je ovo meteorolog Nedim Sladić na društvenim mrežama, a njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Hamsin traje od 31. januara sve do 21. marta. U ovom periodu kako kročimo u februar mjesec javljaju se sve prevrtljivije vremenske prilike (“veljača-prevrtača” odnosno “februar-prevrtljivac”), ali i prvi predznaci nadolazećeg proljeća.

U turskom jeziku postoji naziv “cemre”, (u daljem tekstu “džemre”) što predstavlja udarac, val, toplu zračnu struju. Smatra se da do pravog proljeća moraju da udare sva tri džemreta te da se ispušu tri marčane bure.

Prvo džemre obično je ono koje udari u zrak (oko 19. februara), i donese osjetnije zatopljenje uz jači jugo. Drugo džemre udari u vodu (oko 26. februara) kada se smatra da voda dobija toliku moć da više ne može smrznuti, a treće džemre udara u zemlju (oko 05. marta). Tada se smatra da se zemlja dovoljno zagrijala da se na njoj mogu bezbjedno obavljati poljoprivredni radovi.

Međutim, već poslije pola 10. i sve do pola 11. sedmice javljaju se tzv. “babine huke” u kojima se sukobljavaju hladnije zračne mase sa istoka i tople sa juga i jugozapada. To su obično posljednji pravi trzaji zime u kojoj proljeće preuzima polahko ali sigurno prevlast. To je karakteristično martovsko obilježje koje se zadnjih godina sve više gubi. Ono što mi zovemo babinim hukama jeste nagla varijabilnost vremena - naglo naoblačenje praćeno pljuskovima snijega, kiše, prolazno jakim vjetrom, a onda se najednom razvedri i sunce ugrije svojom snagom - nerijetko sve navedene pojave se izmjene u manje od 30 minuta.

Međutim, pravog proljeća nema isto dok se ne ispušu tzv. “tri marčane bure”.

Te tri marčane bure se u pojedinim predanjima javljaju u pravilnom razmaku od 7 dana (07, 14. i 21. marta), dok u pojednim na razmaku od 10 dana (07, 17, 27. marta). Obično ove marčane bure su najgore na svom početku, kada su najjače, druga je obično slabija, a treća ponovo pokazuje svoju jačinu. Naravno, zavisno od postavke atmosferskih pritisaka i ovo pravilo varira, pa nekad se zna desiti da ona druga bude jača od treće ili prve.

Ukoliko se ne ispušu u martu, smatra se da će se ispuhati onda kad ne trebaju - usred ljeta, i to tako da jedna traje 8 dana, druga 3 dana, a treća 24 sata", napisao je Nedim Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije