Srce akademika Filipovića prestalo kucati, ali neće prestati da nas podsjeća na BiH

N. Ka.
Srce akademika Filipovića prestalo kucati, ali neće prestati da nas podsjeća na BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Dženaza akademiku Filipoviću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu namaz akademiku Muhamedu Filipoviću u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije nego je klanjana dženaza, prisutnim vjernicima se obratio Mustafa Cerić bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

"Čovjek je stvoren od zemlje i zemlji se vraća...Naciju čine pojedinci. Ako neko pita koji pojedinac je duh nacije Bošnjaka, slobodno recite to je duh akademika Filipovića. On ga je naslijedio od bosanskog dida, napajao ga s islamskog vrela. Ako neko pita koji pojedinac je duša nacije u Bošnjaka, nemojte oklijevati i reći duša Muhameda Filipovića. Ako neko pita koji pojedinac je um nacije Bošnjaka Bosanaca, slobodno recite to je bio um akademika Filipovića. Um koji je bi strah i trepet za bosanske dušmane.

U toj ulozi našeg umno nacionalnog junaka, akademik Filipović je nenadoknadiv. Ako neko pita koje je srce Bošnjaka i nacije, to je srce akademika Filipovića. To srce prestalo je kucati, ali neće prestati da nas podsjeća na BiH. Zato kada ispraćamo tijelo Muhameda Filipovića zemlji bosanskoj, čuvajmo njegov duh i učimo od njega. Akademik Muhamed odlazi s dunjakuka na Ahiret, to isto i nas čeka, zato sjetimo se da nas čeka drugi svijet vječnosti gdje samo vrijede dobra djela. Zapamtimo, lakše je živjeti na ovom prolaznom svijetu, ako znamo da ima još jedan život", rekao je Cerić.

Komemoracija akademiku Filipoviću: Otišao je velikan koji je život posvetio Bosni

Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo u Sarajevu u 91. godini, održana je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je na komemoracija za akademika Muhameda Filipovića da su nakon njega ostala djela koja će živjeti sve dok je akademskih institucija. "On pripada jednoj plejadi bh.

Akademik Filipović preminuo je u Sarajevu u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa. 

Politički testament akademika Muhameda Filipovića: Kako sačuvati Bosnu?

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

On je zasigurno bio jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih intelektualaca. 

Posljednja lekcija akademika Filipovića: Čuvajte našu Bosnu!

Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike. Najveći broj prevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije