Nedjelja kada je otišao Kobe

Radiosarajevo.ba
Nedjelja kada je otišao Kobe
Foto: CNN / Gianna i Kobe

Sedmica u kojoj je Kobe Brayant zauvijek otišao u legendu, u kojoj je smijenjena Vlada Kantona Sarajevo, uprkos izrazitoj podršci u javnosti, dok se širila panika zbog koronavirusa, iza nas je.

Priredio: Faruk Vele

Teško je opisati tugu zbog prerano ugašenih života slavnog Kobea, njegove divne kćerkice Gianne i njihovih prijatelja, koju je iskazao cijeli svijet.

Neusporedivo, naravno, ali, suza je bilo i u Skupštini KS. Mnogi smatraju da je propuštena dobra šansa, no većina u Skupštini KS podsjeća da je to demokratija, a građani nastavljaju da odlaze... Panika zbog wuhanskog koronavirusa još traje.

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana.

Smrt fašizmu!
(Subota, 25. januar)

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, u subotu je na ovoj bosanskohercegovačkoj planini obilježena 78. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Svijet je nastavio da strahuje od širenja koronavirusa. Posebno jer je naglo porastao i broj mrtvih.

U međuvremenu, zatvorena je pijaca s koje je navodno i krenuo koronavirus.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba govorila je Nejra Latić-Hulusić, sarajevska rediteljica.

Skandal na TV Herceg-Bosne! Urednik i voditelj Dnevnika televizije nazvane pod paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni Milan Šutalo je u tokom emitovanja emisije kazao da se takozvana Herceg-Bosna kvalifikovala u finale Eurpskog prvenstva u rukometu. Šta, uostalom, očekivati od televizije čije postojanje je najveći skandal...

Zabilježili smo i priču o želji Mehmeda Đođića koju su njegovi sinovi ispunili.

Jedan čovjek umro je tokom vožnje na saobraćajnici Turbe-Vlašić.

Na uznemirujućem snimku zabilježena je saobraćajna nesreća u kojoj je u petak, 24. januara teško povrijeđen pješak u naselju Senjak u Ivanjici.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, broj utvrđenih slučajeva tumora cerviksa (dijagnoza C53 prema MKB-10) u 2016. iznosio je 478, u 2017. bio je 478, a u 2018. godini 485. Mortalitet od raka grlića materice u FBiH je u 2018. iznosio 64. Savjetovali smo kako prevenirati opasnu bolest.

U Tuzli je u Narodnom pozorištu biti premijerno izvedena predstava "Crkva bosanska" koja šalje snažne poruke. Redatelj predstave Zlatko Paković je govorio o važnosti te teme.

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Dušan Bajević obratio se predstavnicima medija u prostorijama NSBiH te predstavio svoje saradnike u stručnom štabu reprezentacije.

Bajević predstavio saradnike i otkrio vraća li se Ognjen Vranješ među Zmajeve
Bajević i Misimović govorili o povratku Lulića te o meču sa Sjevernom Irskom

Pobjeda rukometaša Hrvatske nad Norveškom u polufinalu i plasman u finale Europskog prvenstva protiv Španije i subotu su bili tema na društvenim mrežama.

Pogledajte navijača Kauboja iz BiH kako proslavlja pobjednički gol Mostarca Muse
Švedski mediji: Gol Muse za finale je bio neregularan!?

 

Nedjelja kada je otišao Kobe
(Nedjelja, 26. januar)

Poginuo je Kobe Bryant.

U cijelom svijetu je zavladao muk... Jedan od najboljih košarkaša u historiji ovog sporta poginuo je u helikopterskoj nesreći, javilo je u nedjelju više svjetskih medija. Zajedno s njim stradala je i njegova kćerkica Gianna.

Rijetko kada su ljudi toliko priželjkivali da navedena vijest bude proglašena lažnom, fake! Nažalost, bila je to strašna istina.

Kobe Bryant poginuo u helikopterskoj nesreći
Svjetski mediji: Poginula i kćerka Kobea Bryanta

Uputili smo posljednje zbogom velikom košarkaškom heroju.

Mnogi diljem svijeta u očaju nisu mogli zadržati suze na ove strašne vijesti...

Shaq se oprostio od Kobea: Izgubio sam brata, prijatelja....
Jusuf Nurkić u nevjerici nakon pogibije Bryanta: To ne može biti istina
Gregg Popovich u suzama nakon vijesti o smrti Bryanta

Iste večeri oglasio se Barack Obama, bivši američki predsjednik, te njegov nasljednik na toj dužnosti Donald Trump.

Sve o tragediji koja je potresla svijet čitajte OVDJE.

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je do ovog trena već bila umrla najmanje 41 osoba, a zaraženo više od 1400, po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu.

Istraživali smo šta su kineske 'mokre pijace', odakle je krenuo virus koji je šokirao svijet.

Uznemirenost u BiH izazvala je informacija da turisti iz Kine koji su posjetili Plitvička jezera i Dubrovnik krenuli prema BiH.

Ministrica Ankica Gudeljević govorila je tim povodom za Radiosarajevo.ba.

No, Granična policija Bosne i Hercegovine, kako su nam potvrdili, nije dobila nikakvo posebno uputstvo kako postupati s kineskim turistima iz Wuhana koji namjeravaju posjetiti našu državu.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak opasne avanture na kojem se vidi vožnja na autoputu A1 kod Sarajeva, gdje je automobil užetom vukao sanke na kojima je sjedio muškarac.

Ovo je snimak na osnovu kojeg su privedeni "sankaši" sa autoputa A1

Djevojčica Eneleen Faraguna je nasmijala javnost imitacijom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U nedjelju 26. januara u Sarajevu je, u 79. godini, preminula Mila Rakanović, ugledna profesorica gitare,  koja je svojim predanim radom obučila generacije izvrsnih muzičara međunarodne slave. 

Španija je prvak Europe u rukometu! Španci su u nedjelju pobijedili Hrvatsku rezultatom 22:20, te tako ostali u evropskom vrhu.

Tužna vijest stigla je Miralema Pjanića pred duel sa Napolijem. Njemu je javljeno da mu je dedo Muhamed Požegić preminuo u 77. godini života.

 

Veličanje četništva
(Ponedjeljak, 27. januar)

Sramotne scene zabilježene su u ponedjeljak tokom proslave krsne slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici. Tokom proslave, u učionici pravoslavne vjeronauke, učenici su se sa četničkim obilježjima "pohvalili" na društvenim mrežama. 

Zabrinutost zbog koronavirusa i u BiH! Kineski turisti iz grada Wuhana, odakle je potekao smrtonosni koronavirus, a koji su prenoćili u Neumu, stigli su u ponedjeljak u Sarajevo. Objavili smo ekskluzivni snimak njihovog dolaska.

Naš Erdin Halimić dobio je važne informacije iz Ambasade BiH u Kini, otkrivši da jedna osoba iz BiH živi u gradu gdje je izbila epidemija. Evo o čemu je bilo riječ.

Na Aerodromu Sarajevo otkazani su svi dolasci i odlasci, a razlog je gusta magla, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba. Zbog guste magle i smanjene vidljivosti, otkazan je dio letova, a date su preporuke radnicima zbog koronavirusa.

I u ponedjeljak su stizale reakcije na tragičnu smrt Kobea Brayanta i njegove kćerkice.

Helikopter u kojem su se nalazili košarkaš Kobe Bryant i njegova kćerka, Gianna, te još sedam osoba je bio jedan od najsigurnijih na tržištu. 

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao je tužbu protiv državnog tužioca Olega Čavke, javio je Žurnal.

Akademik Slavo Kukić govorio je za naš portal zašto se želi obesmisliti sve što je građansko u BiH.

Na magistralnom Tuzla-Doboj, u mjestu Gnojnica dogodila se teška saobraćajna nesreća. Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije TK, jedna osoba (1954. godište), koja je u nesreći teško povrijeđena, u međuvremenu je preminula.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Srednjem u blizini Sarajeva, jedan automobil se prevrnuo i završio na krovu. 

Prenijeli smo apele za pomoć ugroženoj porodici iz Vareša.

 

Potres u Albaniji
(Utorak, 28. januar)

Albaniju je u utorak navečer u 21.15 sati pogodio zemljotres čija je jačina iznosila 4,9 jedinica po Rihterovoj skali, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Albanski mediji prenose da je jačina potresa 5,5 stepeni po Rihteru.

Naš kolumnista Dragan Bursać osvrnuo se na sramne događaje u Srebrenici.

Uoči dešavanja u Skupštini KS, prvi smo prenijeli rezultate istraživanja javnoga mnijenja koje je radila agencija za istraživanje Ipsos, pokazuju snažnu podršku građana odlazećoj Vladi Kantona Sarajevo

Povodom odgađanja tematske sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u zdravstvu s prijedlogom mjera i stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na konferenciji za medije govorili su predstavnici Naše stranke, SDP BiH, A-SDA, Narod i pravde, Nezavisnog bloka.

Pisali smo i o Vanessi, udovici Kobeja Bryanta i kako je nastala velika ljubavna priča s, nažalost, tragičnim krajem.

 

Suze za kraj
(Srijeda, 29. januar)

Skupština Kantona Sarajevo izglasala je u srijedu, nakon maratonske rasprave, nepovjerenje Vladi KS na čelu s premijerom Edinom Fortom. Tako je završena višesedmična politička trakavica.

S obzirom na to da sistem glasanja nije radio zastupnici su se izjašnjavali dizanjem ruku.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je, nakon glasanja, objavila da je za smjenu Vlade glasalo 18 zastupnika, a 15 protiv.

Predlagač zahtjeva za smjenu Vlade KS, nova većina (SDA-SBB-SF) nije iznosila argumente zbog kojih traži da se glasa o nepovjerenju, no većina ministara na čelu s premijerom Edinom Fortom iznijela je svoju odbranu, zašto misle da su radili dobro. 

Suze za kraj: Emotivan oproštaj ministara i premijera na sjednici Skupštine
Četvorka stoički priznala poraz: Nasmijani pozirali Damiru Nikšiću koji ne da pečat

Doskorašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković obradio se Skupštini KS, a i prenio poruke novoj vlasti.

Posebno dramatično Skupštini KS obratio se njihov kolega Ismir Jusko, što je privuklo pažnju javnosti. Za razliku od kolega, međutim, Jusko će jedini ostati ministar i u budućoj Vladi KS.

Mirnes Zahirović govorio je za naš portal o skandaloznom događaju u Srebrenici, ali i uputio snažnu poruku.

Prisjetili smo se 8. godišnjice od smrti akademskog profesora i političara Nijaza Durakovića...

Ali i prve godišnjice smrti njegovog 'zemljaka', profesora Zdravka Grebe.

Bivši učenici oprostili su se i od profesorice Mile Rakanović.

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostili su se na komemorativnom skupu od preminulog profesora Ćazima Sadikovića kojeg su u oproštajnim govorima nazvali divom pravne nauke i borcem za zaštitu ljudskih prava.

Bogoljub Dodik, otac člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika preminuo je.

Sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je održana u srijedu, a Vijeće je na početku odlučilo da se mandat u ovoj instituciji uruči Denisu Stojniću. Njemu je mandat uručen umjesto Dade Stojnića koji je do sada bio član Vijeća.

Donesene su važne odluke:

Gradsko vijeće Sarajeva dodijelilo je, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, počasnu "Plaketu Grada Sarajeva" hafizu Ismetu ef. Spahiću, dugogodišnjem zamjeniku bivšeg reisul-uleme Mustafe ef. Cerića, glavnom imamu i hatibu Gazi Husrev-begove džamije i profesoru Gazi Husrev-begove medrese.

U ulici sarajevskoj ulici Džemala Bijedića došlo je do upotrebe vatrenog oružja te je tom prilikom ranjena jedna osoba.

Vanessa Bryant iznenada je otvorila svoj Instagram profil za javnost. Udovica Kobea Bryanta svoj je profil otključala danas te je postavila fotografiju cijele porodice uz poruku svim navijačima. 

 

Rudarsko srce
(Četvrtak, 30. januar)

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo je, sa 18 glasova za, smijenila Vladu ovog kantona, na čelu sa sad već bivšim premijerom Edinom Fortom. Čuli smo brojne reakcije na ovaj potez - više o svemu možete čitati OVDJE - a oglasio se i zastupnik Damir Marjanović, koji je odsustvovao sa sjednice na kojoj se glasalo. Kako je rečeno tokom Skupštine, bio je "opravdano odsutan".

Rudari iz Banovića, uposlenici tamošnjeg RMU i članovi sindikalne organizacije, od svojih su toplih obroka odvajali i prikupili namirnice koje su namijenili kao podršku migrantima. Mnogo ste voljeli ovu priču:

Prenijeli smo nevjerovatnu priču o našem Melisu Ibiševiću koji je postao zamjenik šerifa iz Denvera u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je prošao put od Srebrenice i genocida do ostvarenja 'američkog sna'.

Pjevač Halid Muslimović optužen za nanošenje tjelesnih povreda bivšoj partnerki Sonji Bašić danas je prvi put ispričao svoju verziju šta se dogodilo kritične večeri u julu 2018. nakon koncerta u Kozarcu.

Još jedan toranj na Marijin-Dvoru bi bio katastrofa za Sarajevo - upozorio je akademik Kemal Hanjalić kao jedan od predavača na simpozijumu o kvalitetu zraka. S njim je razgovarao naš Benjamin Redžić.

Prava drama dešavala se u srijedu 29. januara, oko 20.10 sati, na njemačkom autoputu A3 kod Parsberga, izvijestila je bavarska policija.

Dok traje drama s koronavirusom, učenici Druge gimnazije proveli su zanimljivo istraživanje.

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) krajem decembra. Ukupno je potvrđeno da je broj zaraženih u svijetu dosegao gotovo 10.000, što znači da je koronavirusom zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za Svjetsko prvenstvo igrat će protiv Rumunije. To je određeno žrijebanjem parova, a Zmajevi će prvi meč igrati u gostima.  

 

Velika Britanija napušta EU
(Petak, 31. Januar)

Velika Britanija je u petak u 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom) napustila Europsku uniju, u najbitnijoj promjeni državnog kursa od gubitka svog carstva, nanoseći veliki udarac 70-godišnjim naporima da se iskuje europsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata. 

Trenutak za historiju: Velika Britanija napustila Europsku uniju!
Prošlo je skoro 50 godina: Kako je Velika Britanija proslavila ulazak u EU
Došao je i taj dan: Nakon 3 godine dočekali smo Brexit, ali problemi tek počinju

Pripadnik državne Agencije za istrage i zaštitu počinio je jutros samoubistvo vatrenim oružjem u prostorijama ove policijske agencije, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove institucije.  

Borislav Bosnić (37) je poginuo, a njegova dva brata teže su povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak navečer oko 21 sat na regionalnom putu Vrbaška-Mrakovica u mjestu Donji Podgradci, kod Bosanske Gradiške, kada je automobil Renault Megan sletio s puta. 

U Vitezu se dogodilo ubistvo tokom kafanske tuče. 

Ambasada NR Kine u Bosni i Hercegovini objavila je u petak pismo, kako je navela, "upućeno prijateljima u Bosni i Hercegovini", a povodom događaja u vezi s koronavirusom. 

U petak je počeo tzv. “hamsin”, odnosno drugi dio zime. Zvanično s 1. februarom počinje posljednji mjesec klimatološke zime. Napisao je ovo meteorolog Nedim Sladić

Poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je titulu lorda, simboličan poklon od porodice bh. korijena koja živi u Engleskoj. Otkrili smo kako i vi to možete postati. 

Dječak Mehmed Šabić poznatiji kao Meho Beton, jučer je bio u motelu za migrante u Tuzli i pomagao kod serviranja hrane, objavilo je humanitarno udruženje Pomozi.ba

“Neuroonkološki aspekti u modernoj neurohirurgiju 21. stoljeća” naziv je stručnog simpozija neuroonkologa koji je održan u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH). 

Nogometaši Željezničara otputovali su u Antaliju, gdje će obaviti drugi dio priprema.  

Dejan Malinović, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji s velikim uspjehom igra u rumunskoj Constanti, i Jasmin Mrkonja, proslavljeni rukometaš BiH i bivše SFRJ, nekadašnji selektor reprezentacije BiH s našim Almirom Sokolovićem razgovarao je o izgledima Zmajeva za odlazak na SP u rukometu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije