Poznat datum i mjesto dženaze i ukopa akademika Muhameda Filipovića

Radiosarajevo.ba
Poznat datum i mjesto dženaze i ukopa akademika Muhameda Filipovića
Foto: Negativ / Muhamed Filipović

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) sa dubokim žaljenjem obavještava javnost da je na Ahiret preselio predsjednik Akademije akademik Muhamed Filipović.

Politički testament akademika Muhameda Filipovića: Kako sačuvati Bosnu?

Tokom posljednjih bezmalo 15-tak godina autor ovih redaka imao je priliku i čast intenzivno sarađivati sa akademikom Muhamedom Filipovićem, zasigurno jednim od najpoznatijih i najplodnijih bosanskohercegovačkih intelektualaca, istaknutim filozofom, teoretičarem, esejistom, čovjekom naprosto velikih zanimanja i znanja.

„Odlazak bošnjačkog doajena filozofije i historije, mislioca, pisca i esejiste akademika Muhameda Filipovića je nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi su za akademika Filipovića, velikog mislioca i utemeljitelja institucija znanja, mentora i učitelja koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja“, navodi se u saopćenju BANU-a.

Posljednja lekcija akademika Filipovića: Čuvajte našu Bosnu!

Dodaje se da akademik Filipović će ostati upamćen kao najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji bošnjačkog naroda i bosanskog duha koji bdije nad domovinom.

„Porodici rahmetlije bašum sagosum i dove Stvoritelju da mu podari milost a njima snagu i sabur. Komemorativni skup bit će upriličen 28. februara 2020. sa početkom u 10 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, ul. Obala Kulina-bana 7/II. Dženaza će se klanjati istoga dana nakon džume namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukop će se obaviti u 13.30 sati na Gradskom groblju Bare“, pojašnjeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije