Mirjana Karanović: Željela sam odustati od "Grbavice"

RTS
Mirjana Karanović: Željela sam odustati od "Grbavice"

Ona je umjetnica, kreator. Od lika sa papira pravi čovjeka od krvi i mesa, jakog i istrajnog. Za neke uloge, poput one u filmu "Grbavica" mislila je da su previše, da neće uspjeti. Uspjela je. Nekad je i padala, bila dole, a na kraju pobjeđivala, baš kao i žene koje je tumačila decenijama. Zato Mirjana Karanović i jeste jedna od najvećih glumica našeg doba.

"Kad imate četrdeset godina nekog kontinuiteta, ja se više ne pitam da li sam nešto zaslužila ili nisam zaslužila, znam da je to stvarno, da je to postojalo, da to nije plod moje umišljenosti", rekla je u intervjuu za RTS Mirjana Karanović, nakon što je dobila Dobričin prsten, nagradu za životno djelo.

Prvi put se pojavila na filmu u "Petrijinom vencu" 1980. godine. Nakon toga, ispisala je historiju srpske i jugoslovenske kinematografije ulogama žena koje su bile jače od sebe, vremena, prostora...

Jedna od najvećih glumica ovih prostora govorila je za RTS o svojoj karijeri, radostima i razočaranjima, "bogovima" koji drhte, otkriva i da je bilo trenutaka kada je željela da odustane…

"Bio je trenutak kad sam htjela da odustanem, to je uloga u filmu "Grbavica". Stvarno nisam znala kako mogu da odigram ženu koja je imala tako strašno životno iskustvo. Upoznala sam nekoliko žena, vidjela sam ih, nisam bila sigurna da one mene vide jer su u nekom svom svijetu. Za mene je to bilo veoma traumatično iskustvo. Mislim da je teško igrati to, ljude koji su preživjeli neke strašne stvari. To je za glumca najteže zato što je u ljudskom biću... kod takvih likova i osoba najveći dio je pod vodom. Ako gledate taj ledeni brijeg, vidi se samo vršak, a sve je, zapravo, unutra. Velike tragedije se teško otkrivaju, zakopaju se. Ne možete živjeti stalno noseći ispred sebe svoju nesreću. To je jedan veoma osjetljiv balans i zato ta teška vremena donose teška iskušenja za ljude, i onda je taj život nekog lika koji treba oživjeti komplikovaniji, ima više suprotnosti, više kontrasta, više protivrječnosti, unutrašnjih sukoba", kaže Mirjana Karanović.

Ostatak intervjua sa velikom glumicom možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije