Mirjana Karanović na BHFF: "Dobra žena" o događajima iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Mirjana Karanović na BHFF: "Dobra žena" o događajima iz Srebrenice
Foto: Arhiv / Mirjana Karanović
BHFF predstavlja razgovor sa rediteljicom i glumicom Mirjanom Karanović, koji će se održati uz sklopu projekcije njenog rediteljskog prvijenca "Dobra žena".

Prezentacija će se održati u SVA Teatru u petak, 14. aprila u 21:00 u okviru 14. godišnjeg BHFF-a.

Mirjana Karanović je srbijanska glumica poznata po važnim ulogama u mnogim filmovima bivše Jugoslavije. Debitovala je na filmu 1980. godine a ostvarila je međunarodnu slavu ulogom Senije u filmu Otac na službenom putu, pobjednika Kanske Palme 1985. godine i kandidatom za Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Za njen nastup kao Esma u filmu Grbavici, filmu koji je dobio Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu 2006. godine, Karanović je osvojila nagrade na više festivala i nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije. Igrala je i u filmu Andree Štake  Das Fraulein  i Darka LungulovaTamo i ovde. Godine 2008. osvojila je Freedom Award, nagradu koja se dodjeljuje ženama koje promovišu i afirmišu načela ljudskih prava, vladavine prava, demokracije i tolerancije u društvu.

BHFF 2017 će trajati od 12-15 aprila. Film Dobra žena će biti prikazan u sklopu 4. prezentacije u 21:00 sati u petak, 14. aprila nakon čega će se održati razgovor sa Mirjanom Karanović.

Film Dobra žena je Karanovićev rediteljski debi. Film je priča o Milena, ženi u Beogradu čiji ugodan život je potresena dvostrukim otkrićem - kvržice na dojci kao i videa na kojim se implicirati njen suprug za ratne zločine. U besprijekorno tempiranoj psihološkoj drami,

Dobra žena detaljiše borbu Milene između njene posvećenost svojoj porodicu i njenom moralnom kompasu. Film je inspiriran stvarnim događajima oko sudjelovanja Srbijanskih specijalnih snaga Škorpioni u genocidu u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije