Goran Kapetanović gost BH Film Festivala u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Goran Kapetanović gost BH Film Festivala u New Yorku
Radiosarajevo.ba / Goran Kapetanović
Bosanskohercegovački Filmski Festival predstavlja režisere Gorana Kapetanovića, Kirsten Johnson i Gianlucu Loffreda.

Događaji pod nazivom "Upoznajte filmaše" bit će održani u SVA teatru u New Yorku u sklopu 14. BHFF-a, od 13. do 15 aprila 2017.  

Sva tri događaja će uključiti projekcije filmova ovih filmskih autora, nakon čega će uslijediti razgovori s publikom.

Goran Kapetanović, će se publici pridružiti 13. aprila u 20:30, nakon prikazivanja njegovih filmova Refugee 532 i Moja tetka u Sarajevu. Oba filma se bave Bosanskim izbjeglicama koji traže svoje korijene nakon izgnanstva u druge zemlje te istražuju teme sjećanja, gubitka, i raseljavanja.

Goran Kapetanović je režiser koji je rođen u BiH a koji živi u Švedskoj. Studirao je filmsku režiju na Stockholm Akademiji dramskih umjetnosti. Njegova posljednja četiri filma su dobili nagrade na 23 međunarodna festivala, uključujući i Toronto festivalu kratkog filma (najbolji evropski kratki film), Montreal Black Film Festival (Kanadska najbolja strana drama), i drugim festivalima. Njegovi filmovi su također prikazani i na Tribeca filmskom festivalu, a kratki film "Kiruna-Kigali" je ušao i u uži izbor za Oskara.

U petak, 14. aprila u 18:30 snimateljica / režiserka Kirsten Johnson će se pridružiti razgovoru sa publikom nakon prikazivanje svog dokumentarnog filma Cameraperson koji je delikatna meditacija o etičkim implikacijama snimanja bola drugih osoba. Cameraperson je jedan od najvažnijih i visoko ocjenjenih dokumentaraca 2016 godine. Johnson je radila kao režiserka dokumentarnih filmova ali i kao snimateljica na proslavljanim dokumentarcima Fahrenheit 9/11,  This Film is Not Yet Rated, i Nevidljivi rat. Johnson je dugogodišnja suradnica sa oskarovkom Laurom Poitras, te je bila odgovorna snimateljica na njenim filmovima Zakletva, Citizenfour i predstojećem Azil. Cameraperson" film je načinjen od retrospektiva proteklog rada Johnsonove, a uključuje i prethodno neviđene snimke iz neobjavljenih filmova, a istražuje odnos između dokumentarista i subjekta.

Na završnoj predstavi BHFF-a za 2017. godinu režiser Gianluca Loffredo će predstaviti svoj dokumentarni film "Zabranjeno pušenje u Sarajevu" 15. aprila u 21:00 sati, i pridružiće se  razgovoru sa publikom nakon filma. Zabranjeno pušenje u Sarajevu dokumentira karijeru legendarnog bosanskog  i jugoslavenskog rock benda Zabranjeno pušenje kroz korištenje arhivskih snimaka, od kojih su mnogi vrlo rijetko viđeni i nikad objavljeni. Gianluca Loffredo je diplomirao na Univerzitetu "L'Orientale" u Napulju sa diplomom iz političkih nauka. Pohađao je Nacionalnu školu za film u Napulju i od tada je snimao dokumentarce u Argentini, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Francuskoj, Italijia, Srbiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije