BH Film Festival u New Yorku ugostit će Danisa Tanovića

Radiosarajevo.ba
BH Film Festival u New Yorku ugostit će Danisa Tanovića
U New Yorku će se od 12. do 15. aprila 2017. godine održati tradicionalni, 14. po redu Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF).

Ove godine, festival najavljuje poseban događaj s oskarovcem Danisom Tanovićem u SVA teatru u New Yorku u subotu, 15. aprila u 18.00 sati.

Tanović će biti prisutan na prikazivanju njegovog filma Smrt u Sarajevu, te će sudjelovati u razgovoru s publikom nakon filma.

Danis Tanović je filmski režiser, producent i scenarista koji se naširoko smatra jednim od najboljih savremenih bosanskih filmaša svoje generacije. Najpoznatiji je po tome što je 2001. godine napisao i režirao film Ničija zemlja, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film. Jedan od najnagrađivanijih filmskih prvjenaca u historiji, Ničija zemlja je dobila više od 40 međunarodnih nagrada, uključujući i nagradu za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Cannesu. 

Smrt u Sarajevu je njegov sedmi igrani film i prvi koji se u potpunosti odvija u Sarajevu, u gradu u kojem je odrastao. Film je osvojio nagradu žirija Grand Prix na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao i FIPRESCI nagradu.

Smrt u Sarajevu predstavlja optužujuću alegoriju o modernoj Europi. Na 100. godišnjicu atentata na Franza Ferdinanda, u legendarnom Sarajevskom hotelu nastaje haos neposredno prije dolaska gostujući delegacije EU, odražavajući obećanja i nesigurnost moderne Europe. Film koji je slojevit historijom i društvenim komentarima, Smrt u Sarajevu je snažna satira obogaćena trnovitim političkim pitanjima a koja istovremeno pruža nadu za put naprijed.

Smrt u Sarajevu će biti prikazan na BHFF-u kao dio 6. prezentacije, 15. aprila 2017. godine u 18.00 sati nakon koje slijedi razgovor s autorom. U sklopu 6. prezentacije će biti prikazan i kratki film Aždaja Ivana Ramadana.  

Tanović je rođen u Zenici a odrastao je u Sarajevu. Razvio je  interes za film nakon što je proveo nekoliko godina studirajući glazbu i inženjering, a pohađao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu do 1992. godine, kada je počeo rat. Tokom naredne dvije godine, Tanović je proizveo na stotine sati dokumentarnih snimaka rata i utjecaj rata na stanovništvo. Nakon toga odlazi da studira film u Belgiji gdje je napravio dokumentarni film o bosanskom sukobu i nekoliko kratkih filmova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije