Na Koševu će se graditi benzinska pumpa u blizini vrtića, fakulteta i stanova

Radiosarajevo.ba
Na Koševu će se graditi benzinska pumpa u blizini vrtića, fakulteta i stanova
FOTO: Facebook / Usvojen RP Zetra - zona sporta i rekreacije

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je prihvatilo Prijedlog Odluke o usvajanju izmjena i dopruna Regulacionog plana Zetra - zona sporta i rekreacije. Regulacioni plan podrazumijeva gradnju benzinske pumpe u naselju Koševo u blizini vrtića, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, te stambenog naselja.

EkoAkcija tvrdi da su ovaj regulacioni plan prihvatili svi vijećnici.

"Po svemu sudeći, današnje glasanje je nastavak aktivnosti u sklopu šireg dogovora stranačkih elita o raspodjeli nekretnina na području Marijin-Dvora", poručili su iz EkoAkcije.

Usvojen RP Zetra - zona sporta i rekreacije - undefined

FOTO: Facebook: Usvojen RP Zetra - zona sporta i rekreacije

U oktobru prošle godine, Anes Podić iz EkoAkcije je u razgovoru za naš portal upozorio da bi benzinska pumpa bila opasna po zdravlje i okoliš.

"Dešava se emisija lako hlapljivih ugljičnih jedinjenja. Iz jedne pumpe srednje veličine čak i do 40 tona godišnje toga izhlapi. Brojne studije ukazuju na niz zdravstvenih problema koji vam se mogu desiti ako živite u blizini benzinske pumpe", rekao je.

Planira se gradnja benzinske pumpe kod stadiona Koševo: Reakcije podijeljene

Tvrdi da u Bosni i Hercegovini ne postoji ekološki standard za benzinske pumpe.

"Eko pumpe ne postoje nigdje. Šta god da radite, emisije benzena postoje. Primjenom tehničkih propisa to se uspije smanjiti, ali emisija uvijek postoji. Ne postoji eko pumpa", dodao je Podić.

Iz Općine Centar Sarajevo su za portal Radiosarajevo.ba, također u oktobru prošle godine, poručili da se prilikom gradnje ovakvih objekata poštuju, kako su naglasili, najviši ekološki i sigurnosni standardi po uzoru na izgradnju objekata ovakvog tipa u evropskim i svjetskim metropolama.

Međutim, iz EkoAkcije su danas istakli:

"Taj 'najviši standard' je jugoslavenski pravilnik iz 1971. godine, koji je još uvijek jedini dokument kojim se uređuje ova oblast u Bosni i Hercegovini. Novih propisa nema, iako je Europska unija izdala čak dvije direktive, koje smo mi davno trebali prevesti u naš pravni okvir."

Ova organizacija tvrdi i da dvije čanice Naše stranke lobiraju za gradnju benzinske pumpe. To su komentarisali ovako:

"Zadnje što biste očekivali od političke stranke kojoj je jedan od predizbornih slogana bio Budimo dobre komšije jeste da njeni članovi aktivno lobiraju za gradnju benzinske pumpe usred stambenog naselja, udaljeno svega 30 metara od stambene zgrade, 60 metara od fakulteta, 150 metara od dječijeg vrtića."

Naša stranka je prošle godine komentarisala ovaj navod.

"Klub vijećnika Naše stranke Centar, na jednoj od proteklih sjednica Općinskog vijeća Centar, jednoglasno je podržao početak izrade urbanističkog plana Zetra u čijem je sastavu i navedena pumpa. Plan je po preoceduri došao na javnu raspravu kako bi se građani izjasnili o navedenom regulacionom planu", poručili su iz Naše stranke u oktobru prošle godine dodavši da će svoj stav imati nakon što dobiju materijale s javne rasprave.

Kako nam je ranije rečeno iz Općine Centar, zahtjev za gradnju pumpe je podnijela kompanija EOL Petrol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije