Tribina "Čiji je Marijin-Dvor": Svaka čestica je građevinsko zemljište

B. R.
Tribina "Čiji je Marijin-Dvor": Svaka čestica je građevinsko zemljište
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tribina "Čiji je Marijin-Dvor"

Čiji je Marijin-Dvor? - bila je tema javne tribine na kojoj su arhitekti, drugi stručnjaci i građani razgovarali o načinu gradnje na Marijin-Dvoru i ostatku Sarajeva.

Arhitektica prof. dr. Vesna Pašić-Hercegovac, Anes Podić iz EkoAkcije, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, predsjednik Mjesne zajednice Marijin-Dvor Zvonko Bošnjak i drugi su podsjetili na neke od gorućih problema u planiranju i načinu gradnje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Pašić-Hercegovac je ukazala da se, kako je rekla, na grad ne posmatra kao na cijelinu, već fragmentirano.

Tribina Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Tribina "Čiji je Marijin-Dvor"
"Esnaf je potpuno zaribao. Struku su stavili pod noge... Oni koji nisu uradili posao kako treba, treba ih skloniti. Ne može mali Napoleon, kako zovem načelnike, samo odlučivati", dodala je.

Nikšić smatra da se jedino političkim djelovanjem može oduprijeti štetama koje se nanose planiranjem i gradnje.

Kako je kazao, svaka čestica je postala građevinsko zemljište.

Podić tvrdi da se pozicija i opozicija ne razlikuju po ovom pitanju.

Posebno je problematiziran Regulacioni plan za park Hastahana. S tim u vezi, Nikšić i Podić su predložili da je potrebno inicirati kod Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine da preispita ovaj Regulacioni plan. Podić tvrdi da se od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte tražilo da to učini, ali da on to nije uradio dodavši:

"Jedino Ustavni sud može spriječiti da bageri ulete u Hastahanu."

Ali, aktivistkinja Svjetlana Nedimović je mišljenja da samo građani mogu spriječiti dolazak bagera u ovaj park. Isto smatraju drugi građani koji su bili prisutni na tribini. Neki su, kao i Nedimović, pozvali da se odupre početku gradnje na Hastahani.

Tribina Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Tribina "Čiji je Marijin-Dvor"

Podsjećeno je na zahtjev, kako je kazano, nekoliko stotina građana prema nadležnim da se Hastahana isključivo uredi kao park, bez da se gradi zgrada i parking.

Predsjednik Mjesne zajednice Marijin-Dvor Zvonko Bošnjak je istakao, kako je kazao, da nije tek tako rečeno da je "Općina Centar deset puta vrijednija od drugih", s obzirom na to kolika je vrijednost zemljišta u ovom dijelu Sarajeva.

Razgovarano je i o drugim zelenim površinama u gradu. Podić je naveo da je regulacionim planom iz 1990. predviđeno da postoji 50 metara kvadratnih zelene površine po jednom stanovniku, a da danas postoji manje od deset metara kvadratnih. Naglasio je da je planom, kako je rekao, bila zabranjena gradnja visokih objekata.

Tribini nisu prisustvovali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predstavnici kantonalnog Zavoda za gradnju, iako su, kako je istaknuto, pozvani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije