Srbijanski ljekar saopćio loše vijesti: Koronavirus stiže SIGURNO u Srbiju

Radiosarajevo.ba
Srbijanski ljekar saopćio loše vijesti: Koronavirus stiže SIGURNO u Srbiju
Foto: EPA-EFE / Srbijanski ljekar saopćio loše vijesti

Dječji pulmolog i alergolog iz Srbije Branimir Nestorović navodi da se od koronavirusa (COVID-19) razboli svaka šesta osoba, dok je kod gripa taj procent oboljelih mnogo veći, i da su rijetki zabilježeni primjeri da su djeca oboljela od ovog virusa.

On dodaje i da su na udaru najstariji građani s ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Na pitanje da li je istina da žene ne spadaju u kritičnu grupu, dr Nestorović odgovara:

"Žene obično ne oboljevaju i smrtnost je niska", rekao je Nestorović, prenosi Prva TV. 

Doktor Nestorović je također rekao da svaka teorija o tome kako se virus širi ne može se sa sigurnošću potvrditi, posebno zbog specifične situacije sa širenjem virusa u Italiji.

Bosanac o haosu koji vlada u Italiji: Ništa ne radi, ljudi ne izlaze iz kuća

Broj zaraženih koronavirusom ( COVID-19) u Italiji raste iz sata u sat. Prema nezvaničnim informacijama na Apeninima preko vikenda su preminule četiri osobe, a najveća panika vlada u dvije pokrajine - Lombardiji i Venetu. Bosanac Fejzo Selmanagić 27 godina živi u pokrajini Veneto.

"Italijanska epidemija je čudna - teško je imati teoriju, a da ne bude teorija zavjere", kazao je Nestorović.

Na pitanje da li će virus stići u Srbiju, dr Nestorović odgovara potvrdno.

"Virus će sigurno stići", tvrdi doktor, ali dodaje da "virus slabi prolaskom kroz ljude".

Podsjetimo, najmanje sedam osoba je preminulo u Italiji u posljednja tri dana, a više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno u Italiji, usljed čega su uvedene posebne mjere. 

Dr. Sebija Izetbegović: Nemamo nijednog pacijenta sa sumnjom na koronavirus

Tokom dana u Sarajevu se pojavila informacija da su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dvije osobe smještene u karantenu zbog navodne zaraženosti koronavirusom ( COVID-19). Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u izjavi za Radiosarajevo.ba odlučno je demantirala takve navode. " Ta informacija nije tačna.

Bosna i Hercegovina

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u jučerašnjoj izjavi za Radiosarajevo.ba kazala je da "na KCUS-u nema nijednog pacijenta sa sumnjom na koronavirus". 

Glasnogovornica GP BiH Franka Vican za portal Radiosarajevo.ba kazala je da je Granična policija BiH dobila upute po kojima će postupati u narednom periodu.

"Federalno ministarstvo zdravstva održalo sastanak Kriznog štaba i obavijestili su nas da mjere koje smo poduzimali prema turistima iz Kine ubuduće poduzimamo i prema građanima Južne Koreje, Italije i Irana“, pojasnila je Vican.

Hrvatska

Nalazi svih sedam pacijenata u Hrvatskoj su negativni, a u riječkoj bolnici se u karantinu nalazi devet radnika iz Italije!

Hrvatska će postrožiti mjere i pokušati spriječiti import virusa u Hrvatsku i na pravi način reagirati kada se pojavi, najavio je ministar Vili Beroš. 

Slovenija

Slovenija je svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila oprez zbog pojave koronavirusa COVID-19 u nekim pokrajinama na sjeveru te zemlje zadnjih dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije