Nastavak suđenja Sanjinu Sefiću: Odbrana osporava rezultate nalaza vještaka

N. Ka.
Nastavak suđenja Sanjinu Sefiću: Odbrana osporava rezultate nalaza vještaka
Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u slučaju Sanjin Sefić. 

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je optužen da je, vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, prošavši kroz crveno svjetlo na pješačkom prelazu, usmrtio dvije djevojke, Selmu Agić i Editu Malkoč. 

Ispitivanje vještaka na suđenju Sanjinu Sefiću: Da li su Selma i Edita mogle stati?

Na prošlom ročištu su saopćeni rezultati nalaza ponovljenog saobraćajnog vještačenja koje je izradio vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević.

Kako je Kamenjašević utvrdio, brzina kretanja Golfa VI, kojim je upravljao Sanjin Sefić, bila je 102,6 kilometara na sat u trenutku kad je udario Selmu i Editu.... Tragova kočenja nije bilo.

U unakrsnom ispitivanju advokat branjenika optuženog Mirza Čelik pokušao je da ospori parametre i podatke koje je izradio vještak Kamenjašević, te je više puta istaknuo da je formula koju je u proračunima koristio vještak pogrešna.

"Vaša kalulacija u Crash 3 testu je u potpunosti pogrešna", rekao je Čelik.

Branitelj optuženog tvrdi da je vještak izmislio podatke.

On tvrdi da je brzina kretanja vozila bila daleko manja, te da na taj način nije došlo do nesreće kako vještak tvrdi. 

Čelik je još dodao da vještak nema adekvatnu licencu za za softver PC Crash koji je koristio. 

Prema njegovim navoda advokat je provjerio potake o licenci koju koristi vještak u Lincu i dobio informacije da on nema adekvatnu licencu.

Vještak je objasnio na koji način je kupio program i od koga je dobio licencu.

Tužiteljica Jasminka Knežević je istaknula da je podatke o licenci vještaka prikupila majka optuženog Sanjina Sefića, Jasmina.

"Upućen je dopis nekone, za koga ne znamo ko je, te ne možemo tvrditi da se radi o službenoj prepisci. Advokat Čelik mi je pet minuta prije početka ročišta uručio mail prepisku", kazala je Knežević.

Branjenik kaže da je vještak u proračunina koristio vozilo Golf 2, a ne Golf 6. Na sve to vještak je rekao da je korišteno tipsko vozilo koje je dimenzija i težine koja odgovara Golfu 6.

Sanjin Sefić je nakon unakrsnog ispitivanja zatražio da se obrati sudu.

"Znam da se svima žuri da se do 15. aprila ovo završi. Ostavite me u pritvoru i meni je više dojadilo. Meni je u interesu da se dokaže kako je sve bilo", kazao je Sefić.

Advokat optuženog je uložio nove dokaze koje je sud odbio jer ih smatra irelevantnim, jer se vještak o njima već izjasnio.

Dokazni postupak u ovom slučaju je završen, a iznošenje završnih riječi je zakazano za 13. mart. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije