Vještak na suđenju Sanjinu Sefiću: Vozio je 102,6 km/h i nije kočio

N. Ka.
Vještak na suđenju Sanjinu Sefiću: Vozio je 102,6 km/h i nije kočio
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas se održava pretposljednje ročište u slučaju Sanjin Sefić. 

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je optužen da je, vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, prošavši kroz crveno svjetlo na pješačkom prelazu, usmrtio dvije djevojke, Selmu Agić i Editu Malkoč. 

Danas su na Sudu tako saopćeni rezultati nalaza ponovljenog saobraćajnog vještačenja koje je izradio vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević.

Kako je Kamenjašević utvrdio, brzina kretanja Golfa VI, kojim je upravljao Sanjin Sefić, bila je 102,6 kilometara na sat u trenutku kad je udario Selmu i Editu.... Tragova kočenja nije bilo.

Kamenjašević je ovo odredio uz pomoć brojnih parametara, od onih i mašinske i medicinske struke, pa do oštećenja na vozilu, težine vozila i sl. 

Ovdje vrijedi podsjetiti da su prethodni nalazi vještaka obje strane bili potpuno različiti - i o brzini kretanja vozila, mjestu kontakta ali i drugim okolnostima, pa je naloženo novo vještačenje. 

Sefić je, kako je Kamenjašević utvrdio, prvo udario Selmu Agić, s čije se desne strane nalazila Edita Malkoč: "Sila trenja koju su pješakinje proizvele udarom na vozilo iznosi 413 njutna."

Njutn je, inače, mjerna jedinica za silu i ovdje možete naći više o tome.

Nakon što je udario pješakinje, njihova tijela udarila su u prednje vjetrobransko staklo, što je blago usporilo vozilo. Iako su danas trebale biti izrečene i završne riječi, Sefićev advokat Kerim Čelik želi ispitati vještaka. Kaže da se "dobro pripremio". 

Sefić je 26. septembra 2018. godine, u prvostepenom postupku, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci.

U aprilu ove godine, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio žalbe Tužilaštva, branilaca optuženih i punomoćnika oštećenih i ukinuo nepravomoćnu presudu.

Dodajmo i da Sefić sam čeka novu kaznu, jer su osobe optužene da su mu pomogle potpisale sporazum o krivnji s Tužilaštvom - riječ je o Amaru Salihoviću, Dini Aliću i Saudu Nišiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije