Ispitivanje vještaka na suđenju Sanjinu Sefiću: Da li su Selma i Edita mogle stati?

N. Ka.
Ispitivanje vještaka na suđenju Sanjinu Sefiću: Da li su Selma i Edita mogle stati?

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u slučaju Sanjin Sefić. 

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je optužen da je, vozeći brzinom većom od 100 kilometara na sat, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, prošavši kroz crveno svjetlo na pješačkom prelazu, usmrtio dvije djevojke, Selmu Agić i Editu Malkoč. 

Danas su na Sudu tako saopćeni rezultati nalaza ponovljenog saobraćajnog vještačenja koje je izradio vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević.

Kako je Kamenjašević utvrdio, brzina kretanja Golfa VI, kojim je upravljao Sanjin Sefić, bila je 102,6 kilometara na sat u trenutku kad je udario Selmu i Editu.... Tragova kočenja nije bilo.

Vještak na suđenju Sanjinu Sefiću: Vozio je 102,6 km/h i nije kočio

Nako iznošenja rezultata vještaćenja uslijedilo je unakrsno ispitivanje vještaka. Odbrana oštenih nije imala pitanja za vještaka, a advokat optuženog Sefića, Kerim Čelik kazao je sudu da su mu potrebna barem dva sata da bi izvršio ispitivanje.

Vještak Kamenjašević kazao je u svom nalazu da u nastanku nesreće nema odgovornosti pješaka.

Advokat Čelik je u unakrsnom ispitivanju pitao vještaka da li su pješaci mogli stati da izbjegnu nesreću, da li je to jedna od pretpostavki za izbjegavanje nesreće.

Kamenjašević je još jednom potcrtao da je na semaforu upaljeno bilo zeleno svjetlo za pješake, što u potpunosti daje prednost pješakinjama.

Advokat optuženog se osvrnuo na vrijeme koje je prikazano na snimcima sa nadzornih kamera, koje je koristio vještak za pravljenje nalaza.

"Na snimku koji ste vi koristili vrijeme prolaska Golfa kroz crveno na raskrsnici je 21 i 41, a u izvještaju Hitne pomoći sa lica mjesta smrt pješaka je konstatovana u 21 i 40. Što pokazuje da vozilo Golfa nije moglo proći u ovo vrijeme", pitao je Čelik.

Vještak Kamenjašević je istaknuo da snimke koje je on analizirao počinju snimati od 20 sati, i jedino vozilo koje je prošlo u periodu koje odgovara nesreći je Golf, nakon kojeg se vide i rotaciona svjetla koja dolaze na mjesto nesreće, što pokazuje da se radi o ovom slučaju.

Dalje je advokat Čelik pokušao da ospori način na koji je vještak došao do izračuna brzine kojom se kretao njegov štićenik, pa je postavio pitanje da li je vještak uzeo u obzir gorivo koje se nalazilo u vozilu, te tjelesnu težinu Sanjina Sefića.

"Ako bi uračunali 40 litara goriva i težinu Saefića od stotinu kilograma, onda se može samo govoriti o većoj brzini kretanja vozila, a nikako manjoj", kazao je Kamenjašević.

Advokat Čelik je pitao vještaka da li on ima licencu za softver koji je koristio, te je sudu poručio da je on lično poslao upit u Linz gdje će da provjeri da li se radi o vjerodostojnoj licenci.

"Vi tvrdite da je došlo do kontakta na pješačkom prelazu, a otkud onda koncentrisani dijelići laka na jednom mjestu, da li to lak može tako da odleti", pitao je Čelik.

"Prilikom udara vozila dolazi do prenošenja energije, a dijelovi vozila koji otpadnu sa vozila ili budu otkinuti nastavljaju kretanje u smejru kojim se kratalo vozilo, udaljenost kretanja zavisi od više parametara. Ja sam analizom utvrdio da je došlo do udara na pješačkom prelazu", odgovorio je vještak Kamenjašavić.

Amir Agić otac nastradale Selme u jednom trenutku je morao da napusti sudnicu, jer mu je pozlilo.

Advokat Čelik je zatražio prekid issptivanja zbog ranije preuzetih obaveza. Sudija je prihvatio prijedlog advokata Čelika uz dogovor da će se na narednom ročištu dovršiti i ispitivanje vještaka, te da će isti dan biti izrečene i završne riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije