Iz BiH u 2019. izvezeno naoružanja u vrijednosti 212 miliona KM: Evo i u koje zemlje

E. Halimić
Iz BiH u 2019. izvezeno naoružanja u vrijednosti 212 miliona KM: Evo i u koje zemlje

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla naoružanja i municije u vrijednosti od 212,93 miliona KM, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Dodali su da je u 2019. ostvareno povećanje izvoza namjenske industrije za oko četiri posto.

Vanjskotrgovinska komora BiH - undefined

Foto: Screenshot: Vanjskotrgovinska komora BiH

Odogovarajući na pitanje u koje države smo najviše izvozili, iz VTK su nam kazali da je iz BiH najviše izvezeno u Saudijsku Arabiju (33,89%), Egipat (27,10%), Afganistan (5,73%), Tursku (4,54%), Maroko (3,95%), UAE (3,04%)... 

„Kao i do sada najviše se izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje i ta kategorija čini 90 posto izvoznog programa. Preostalih 10 posto čine dijelovi za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje“, pojasnili su.

Na naše pitanje o značaju izvoza nenamjenske industrije, iz VTK BiH kažu da izvoz cijele namjenske industrije BiH „nosi“ manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim.

„Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno“, ističu.

Dodaju da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

„Međutim za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH su potrebne investicije u istraživanje i ravoj, zatim stručni kadar koji je tehnološki opremljen. Bez ozbiljnog ulaganja u naučno istraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može učiniti nosiocem ekonomskog razvoja bez obzira na njen potencijal“, zaključili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije