Evo šta je Ivanić rekao "Nedjeljom u 2" o Dodikovim planovima

Radiosarajevo.ba
Evo šta je Ivanić rekao "Nedjeljom u 2" o Dodikovim planovima
Foto: Anadolija / Mladen Ivanić

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, gostujući u Nedjeljom u 2 na HRT-u, kazao je da je nerealno očekivati da će EU, SAD i Rusija dati neki novi koncept BiH

„To je neralno jer bi na to saglasnost trebali dati Hrvatska, Srbija i Turska. To se neće promijeniti narednih dvadeset godina“, kazao je Ivanić dodavši da manji bh. entitet ne komplicira stvari.

Smatra da vanjski igrači moraju reći da u BiH nema promjena ustavnog okvira u narednih 20 godina i da će onda s dnevnog reda nesatati teme koje su sada aktulne. Dodao je da uz to u politički život moraju doći političari koji će biti spremni na kompromis.

Govoreći o posljednjim događajima u BiH kada je Milorad Dodik najavio otcjepljenje RS kazao je da je to nerealno očekivati.

„Kko bi to podržao?. Ne bi ni Srbija zbog Kosova. Nerealno je to. Nije prvi put da Dodik podiže tenzije“, kazao je Ivanić.

Dodao je da je Dodik naučio da da kad nešto kaže da se to onda i sprovede, ali to se sada neće dogoditi.

„Njegov imidž kakav on ima u Banjoj Luci ne prolazi u Sarajevu“, naglasio je Ivanić.

Kazao je da danas nije lako u BiH biti Hrvat ili Bošnjak u RS, ali ni Srbin na teritoriju gdje Srbi nisu većina.

Upitan kako gleda na brak HDZ BiH i SNSD-a kazo je kako tu ne vidi previše interesa nego da se radi o HDZ-ovoj frustraciji SDA.

Naveo je da se u naredne tri godine u BiH neće ništa događati i da će se sadašnja halabuka brzo stišati jer SDA treba Dodika i on treba njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije