Veliki, najveći Danilo Kiš rođen je prije 85 godina

Radiosarajevo.ba
Veliki, najveći Danilo Kiš rođen je prije 85 godina
Wikipedia / Danilo Kiš

Na današnji dan prije 85 godina, 1935. godine, rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih književnika naših prostora, autor Grobnice za Borisa DavidovičaPeščanikaBašta, pepeo i drugih djela koja su na najbolji način predstavljala jugoslovensku književnost na svjetskoj sceni.

Kiš je rođen u Subotici, a dječaštvo je proveo na Cetinju, jer mu je majka bila iz prijestonice Crne Gore. Danilov otac, mađarski Jevrej, uhapšen je 1944. u antisemitskoj raciji i odveden u Auschwitz, gdje je ubijen zajedno s hiljadama Jevreja iste nesretne sudbine. Ovaj tragični događaj obilježio je piščev život i stvaralaštvo, a naročito njegovu trilogiju o odrastanju, Rani jadiBašta, pepeo i Peščanik.

Studij književnosti Kiš je 1958. završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a osim pisanju bio je posvećen vrsnim prevodima s francuskog i mađarskog jezika, a radio je i kao lektor za srpskohrvatski jezik i književnost u Strasbourgu, Bordeauxu i Lilleu. Živio je kao slobodni književnik i prevodilac, a vodio je i međunarodnu saradnju u Udruženju književnika Srbije. Posljednje godine života proveo je u Parizu i Beogradu, a smrt ga je dočekala u francuskoj prijestonici 15. oktobra 1989. godine, nakon višegodišnje borbe s rakom pluća.

Danilo Kiš je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a u naslijeđe nam je ostavio pripovijetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke rasprave, kao i prevode s francuskog, engleskog, ruskog i mađarskog. Za roman Peščanik,Kiš je 1972. godine dobio NIN-ovu nagradu, najznačajnije književno priznanje u Jugoslaviji, a pet godina kasnije za knjigu pripovijetki Grobnica za Borisa Davidoviča dobio je Nagradu Ivan Goran Kovačić. Pored njih, slavu su stekla i njegova djela Čas anatomije, Enciklopedija Mrtvih, Bašta, pepeo, a posmrtno su mu objavljene knjige Život, Literatura, Gorki talog iskustva, Pjesme i pripjevi, Lauta i ožiljci.

"Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina 20. vijeka - Hitlerove i Staljinove logore", ustvrdio je svojevremeno Božo Koprivica, književni kritičar i Kišov prijatelj, a mi vam na godišnjicu rođenja velikog književnika donosimo odlomak iz Grobnice za Borisa Davidoviča, koji čita glumac Miki Manojlović.

"Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma", napisao je Kiš u ogledu o nacionalizmu, najraširenijoj balkanskoj bolesti, a u životu i pisanju Kiš je bio dosljedan u svom preziru prema nacionalistima ali i prema komunistima, rugao se hrvatskom i srpskom hegemonizmu, ustajao protiv klera i Crkve, ali i Partije, totalitarizma svake vrste. Od Kiša, zato, možemo učiti i danas, od Kiša će moći učiti još mnoge generacije jer se, nažalost, "historija ponavlja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije