Preminuo Enver Enko Mehmedbašić, romantični umjetnik humorističke proze

Radiosarajevo.ba
Preminuo Enver Enko Mehmedbašić, romantični umjetnik humorističke proze
Foto: Negativ / Enver Enko Mehmedbašić

Enver Enko Mehmedbašić, novinar, književnik, humorista i satiričar preminuo je jutros u 85. godini života.

Enko je 1935. rođen u Tuzli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je svoje stalne kolumne u Oslobođenju i gotovo svim drugim najznačajnijim i najtiražnijim listovima na ovim i širim južnoslovenskim prostorima.

Ostale su upamćene njegove stalne rubrike kao što su Ljudovanje, Enkologija, Vrteška, Podrumska straka, Nasmiješite se, molim i druge. 

U literaturi se bavio se isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva 1971. Nagrada Radoje Domanović za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista Jež, Zlatnu značku lista Oslobođenje, Nagradu Jugoslavenskog festivala humora i satire, u Budvi, 1968, Srebrnu čiviju, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

Dženaza će biti sutra u 13 sati na Vlakovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije