Svi naši virusi

Radiosarajevo.ba
Svi naši virusi
Foto: Radiosarajevo.ba / Pregled sedmice

Afera "Asim" i optužbe, teške riječi, ostavke, prijetnje... Koronavirus u Bosni i Hercegovini. Nacionalizam i prijetnje na stadionima... Usvojena nova Vlada Kantona Sarajevo. To su neki su od događaja izuzetno burne sedmice koja je iza nas.

Priredio: Faruk Vele

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana. 

Tragedija u Živinicama
(Subota, 29. februar) 

U Živnicama je u subotu ujutru stariji muškarac nakon svađe ubio sina, teško ranio suprugu pa izvršio samoubistvo pucanjem sebi u glavu.

Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, potvrdila je za Radiosarajevo.ba da se tragedija dogodila, te da je tog jutra, u 8.10 sati, Policijska stanica Živinice obaviještena da je u Ciljugama kod Živinica došlo do pucnjave u porodičnoj kući. 

O strašnoj porodičnoj tragediji koja je potresla BiH oglasila se i policija.  

Tokom vikenda trajao je žestok rat unutar SDA. Nakon što je noć prije objavio snimak koji je iz temelja protresao vodeću bošnjačku stranku, načelnik Općine Novi Grad i član Stranke demokratske akcije (SDA) Semir Efendić oglasio se statusom na svom Facebook profilu povodom unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.  

Oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA).  

"Izborna skupština Kantonalne organizacije SDA Sarajevo je održana u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima, tako da novoizabrani Kantonalni izvršni odbor ima puni legitimitet i legalitet", navode iz stranke.   

Zajedničkim saopćenjem reagirali su i Jasna Duraković, Damir Marjanović, Elvis Vreto i Damir Nikšić, nezavisni zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. Zatražili su povlačenje imenovanja nove Vlade KS. 

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak govorio je za Radiosarajevo.ba kakva je situacija u Bosni i Hercegovini s robnim rezervama

Prostornim planom Kantona Sarajevo predviđa se osiguravanje sportskih objekata i prostora za masovnije uključivanje stanovnika i njihovu ravnomjerniju distribuciju na prostoru posebnih obilježja, među kojima je i Zaštićeni pejzaž Trebević. 

Briljantan satirični prikaz nacističke diktature u kultnom filmu Charlieja Chaplina Veliki diktator,  adaptiran je i pretočen u predstavu Vođa u novoj produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Naša Vesna Andree Zaimović pisala je o predstavi koja je izazvala pažnju publike u Sarajevu. 

Predstava Vođa: Tragikomični prikaz bivših i modernih diktatura

FilmOtac”, režisera Srdana Golubovića, dobitnik je nagrade publike Berlinala! Ovo se moglo naslutiti i po neobično dugim aplauzima kojima je publika ovaj film kod svakog prikazivanja ovdje u Berlinu proteklih dana pozdravila. 

Mediji u Bosni i Hercegovini vrlo često izvještavaju o masovnom odlasku mladih iz naše zemlje. U odnosu na takvu medijsku sliku znatno je manji broj pozitivnih priča ouspješnim mladim ljudima koji svoje inovacije i biznise nastoje razviti u svojoj zemlji. 

Utakmicu BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva je obilježio nacionalistički incident. 

Na tribinama banjolučkog stadiona, domaći navijači su vikali:

"Ubij, ubij Turčina!" 

Nacionalističke i prijeteće poruke navijača Borca: Ubij, ubij Turčina!
Prekinuta utakmica između Borca i Sarajeva

Prije toga, navijači Borca su na tribinama stadiona u Banjoj Luci istakli transparent s provokativnim natpisom: "Dobrodošli u Republiku Srpsku." 

 

Domovino, sretan Dan nezavisnosti!
(Nedjelja, 1. mart) 

U nedjelju, 1. marta, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, svečano je obilježen akademijom u Vijećnici u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica – predstavnika svih struktura vlasti, dipolmatskog kora, boračkih organizacija, Foruma parlamentaraca BiH, akademske zajednice i drugih gostiju. 

Akademik i član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Pejanović je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da su građani naše zemlje bili jedinstveniji i mudriji o nekih političkih stranak u Parlamentu BiH 1992. godine, jer su glasali za ono što je njihova budućnost. 

Današnja Bosna i Hercegovina je samo nalik na nezavisnu državu o kojoj su maštali građani kada su se 1992. godine na referendumu izjasnili za nezavisnost, govori za Radiosarajevo.ba bosanskohercegovački historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović. 

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, na društvenim mrežama su se oglasili brojni poznati bh. dužnosnici, ambasadori, novinari...  

Među njima je i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać, koji je na svom Facebook profilu objavio svoj status.  

Prisjetili smo se bezvremenskih poruka Josipa Pejakovića o Bosni. 

Italijanka Gioavanna Paparella se smatra jednom od najpopularnijih fitness instruktorica u Sarajevu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine ima svoj fitness klub. Nedavno se vratila u Italiju. Uputila je čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Među onima koji su čestitali Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je i Jadranka Kosor. 

Grupa građana Gornjeg Vakufa su ekološkom akcijom obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svaka čast! 

Koordinacija “Naša Foča”, prvi put u historiji ovog grada, organizovala je obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.  

Nastavljena je afera koju su mediji nazvali afera 'Asim'. Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirali su snimak koji je objavio načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a na kojem se navodno čuje namještanje izbora predsjednika kantonalne organizacije ove stranke u Sarajevu. 

Fikret Prevljak novi je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Kada je riječ o izboru na mjesto predsjednika KO SDA Sarajevo, ostalo je u pozadini snimka koje objavio njegov protukandidat Semir Efendić o “završavanju glasova”. Prevljak je, također, govorio o aferi... 

Cilj litija koje SPC provodi jest 'tiho etničko čišćenje Bošnjaka na sjeveru Crne Gore', kaže novinar i publicist Šeki Radončić. 

Govoriti istinu po svaku cijenu životni je i profesionalni moto Radončića, crnogorskog novinara, koji je u bogatoj karijeri pisao o najvažnijim pričama jugoslavenskih ratova. 

Tuga u porodici Midhata Ušto, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, nastavljena je i sedmice nakon što je sahranio dvije kćerke Elmu (20) i Ilmu (19), koje su poginule u saobraćajnoj nesreći 16. februara kod Geteborga. Bivši specijalac je u Švedskoj saznao da mu je u Sarajevu preminuo otac. 

MUP Kantona Sarajevo obaviješten je jučer oko 17 sati da je u ulici Franca Lehara bb, teže povrijeđen radnik, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra MUP-a KS. 

Kozograd ili Kozao je arheološko nalazište kod Fojnice koje se spominje 1434, 1444. i 1447. godine u dubrovačkim izvorima, iako je nastao mnogo ranije. Bio je kraljevski grad u kojem je povremeno stolovao kralj Tomaš. Po Luccariju, 1463. godine iz Kozograda je pobjegla u Dubrovnik bosanska kraljica Katarina. Turci su ga osvojili 1463. godine. 

Naša Jasmina Ćebo pisala je o ovom gradu koji je snažno važan u historiji Bosne. 

Pisali smo o razlozima hitnog sastanka Europske nogometne asocijacije (UEFA). 

Bayernov sportski menadžer Hasan Salihamidžić oštro je osudio ponašanje navijača minhenskog kluba na utakmici 24. kola Bundeslige. 

 

Ostavka Sarajlića
(Ponedjeljak, 2. mart)

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić je podnio ostavku na sve funkcije u toj stranci. Kulminacija je to afere koja je izbila nakon što je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak kao dokaz o postojanju trgovine glasovima na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, gdje je Efendić bio protukandidat kasnije izabranom Fikretu Prevljaku. 

Takav scenarij najavljen je još ranije

Uslijedile su reakcije na navedenu odluku koje su, istina, imale različit ton. 

Edin Ramić o ostavci Asima Sarajlića: Neka sada svi isto urade koji su dobili posao
Adil Osmanović o aferi "Asim": Kolegij SDA će sutra zauzeti stav
Mehmedović: Nisu problem stranačke pozicije Sarajlića nego opće stanje u SDA
Ponovo se oglasio Konaković: Stižu informacije da SDA traži nove pecikoze i plehe

Sukob i svađe između braće Milorada i Predraga Bukše traju već godinama, a policija je više puta reagirala. Međutim, zadnji sukob se desio u nedjelju navečer, nakon čega je Milorad preminuo na putu prema policijskoj stanici. 

Pet osoba je uhapšeo nakon prijave nasilja u porodici, a jedan od uhapšenih Milorad Bukša preminuo je po dolasku u Policijsku stanicu

Nove informacije krvave borbe braće za nasljedstvo koja je šokirala BiH
Tragedija u BiH: Preminuo muškarac nakon što su ga pretukli članovi porodice 

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je zabranio promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koja je trebala biti održana u ovom srbijanskom gradu. Ovu odluku Zelenovića je komentirao novinar i naš kolumnista Dragan Bursać. 

„Svaki raspust nama se prekida ugovor. Uz to, plata kasni dva mjeseca. To znači da ja sada u martu neću primiti platu. Niko ne pita kako ću preživjeti. I tako već tri godine“. 

Ovo su riječi Nedima Halkića, profesora u srednjoj školi u Bosanskoj Krupi, supruga i oca jedne bebe. Ova situacija je jedan od razloga zbog kojeg Nedim, koji ima 29 godina, planira vrlo brzo napustiti BiH, a potom sa sobom povući porodicu. 

Ispovijest bosanske porodice koja odlazi u Njemačku: "Selimo se da bi živjeli"

Po Etiopiji se širi misteriozna bolest koju je vjerojatno uzrokovao toksični otpad kojeg proizvodi kinesko bušenje nafte. Etiopljani zbog te misteriozne bolesti krvare iz nosova i usta, a zatim se ruše i umiru. 

Za pravoslavne vjernike u ponedjeljak je počeo višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 19. aprila. 

Zlatan Božuta, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije dao je intervju za Radiosarajevo.ba u povodu solističkog koncerta koji je održan u utorak, 3. marta 2020 u Domu oružanih snaga BiH. 

Zlatan Božuta: Dobra muzika zahtijeva vrijeme
Poseban događaj: Recital jednog od najznačajnijih bh. pijanista Zlatana Božute

Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je predstavljene obnovljene zgrada i Velika koncertna dvorana Javne ustanove Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.  

Na društvenih platformama uvijek ima zanimljivih snimaka nakon nogometnog vikenda. Jedan dolazi iz Srbije, gdje je golman Spartaka iz Subotice, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iz Livna, napravio nevjerojatan kiks na utakmici 24. kola Superlige u gostima kod Javora (2:2). 

Jedan od najboljih nogometaša svijeta Cristiano Ronaldo vratio se u Madrid. Pauzu u šampuionatu Serije A iskoristio je za posjetu bivšem klubu.  

Amar Osim, trener Željezničara, bio je 'na mukama' uoči utakmice četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine koje su igrane u srijedu. 

 

Nova Vlada KS
(Utorak, 3. mart) 

Nakon višesatne rasprave, izglasani su novi premijer Mario Nenadić i nova Vlada Kantona Sarajevo. Za novu Vladu KS glasalo je 18 zastupnika, 15 zastupnika je bilo "protiv", a jedna zastupnik je bio "suzdržan". 

Kanton Sarajevo je dobio novu Vladu
Evo ko su novi ministri u Vladi KS: Neka nova i neka stara dobro poznata imena

Nakon što je izabran novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, novinarima se obratio premijer Mario Nenadić.  

Prije toga, umjesto ranije predloženih Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića. Kantonalni odbor SDA donio je odluku da predloži nove ministre u Vladi Kantona Sarajevo,  a to su Kenan Alikadić i Hajrudin Grabovica, koji su i potvrđeni. 

Povodom imenovanja novog saziva Vlade Kanotona Sarajevo na svom Facebook profilu oglasila se i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. 

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić kazao je na sjednici da bi se protiv jednog od kandidata za Vladu KS trebao voditi postupak. 

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad i član Stranke demokratske akcije (SDA) stigao je u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo na saslušanje povodom afere "Asim", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba. 

Gradski vijećnik Almedin Miladin, a koji se spominje u snimku Asima Sarajlića i drugih, oglasio se u vezi činjenice koja je spomenuta da su „njega završili“ za glas za gradonačelnika Abdulaha Skaku. Miladin je poručio da bi ponovo glasao za sarajevskog gradonačelnika. 

Još jedna strašna tragedija u Bosni i Hercegovini. Policijska stanica Bihać u nedjelju u 21:40 sati je zaprimila prijavu od žene zbog nasilja u porodici u naselju Midžića Mahala. Žena je tvrdila da ju je suprug napao te je policajce sačekala van kuće... 

Portal Zasrebrenicu.ba objavio je pismo Senade Brnjak iz Bosanske Gradiške, koja je upozorila na ponašanje Zorana Adžića (SNSD), gradonačelnika tog grada u manjem bh. entitetu.  

Prenijeli smo potresnu priču o nani Kadiri iz Srebrenice i njenoj patnji za trojicom nevino ubijenih sinova. 

Preminuo je hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac Božidar Alić, saopćeno je u utorak iz kruga bliskih porodičnih prijatelja.  

Mala Helena Gavran čija je bolest digla cijelu Srbiju i region na noge, ozdravila je. Kako kaže djevojčičina tetka Jelena Isakov, završen je kontrolni pregled i doktorica je s roditeljima podijelila najljepše moguće vijesti.  

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala protivnike u Ligi nacija za sezonu 2020/2021. 

Delegaciju Nogometnog saveza BiH na žrijebu predstavljaju predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednik Ivan Beus, generalni sekretar Adnan Džemidžić i selektor Duško Bajević. BiH je u Ligi A i igrat će u grupi 1 , susrest će se sa: Poljska, Italija, Nizozemska. 

Zmajevi saznali protivnike u Ligi nacija
Lijepa vijest: Žrijebanje grupa za Ligu nacija bit će u direktnom TV prijenosu i u BiH

Nakon današnjeg žrijeba UEFA Lige nacija za sezonu 2020/21. selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević kazao je da nismo mogli očekivati ni lake ni teške protivnike.  

I ranije je poznato da je Luka Modrić veliki prijatelj s nogometašima iz Bosne i Hercegovine. Potvrdio je to još jednom. 

 

Saden ne može izdobrit'...
(Srijeda, 4. mart)

Koronavirus mogao bi biti i do 1000 puta zarazniji od SARS-a jer napada organizam na isti način kao HIV i ebola, upozorili su naučnici. 

Naime, stručnjaci su u početku pretpostavljali da će širenje Covida-19 biti slično kao i epidemije SARS-a 2002. jer su virusi genetski gotovo identični. 

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Sabahudin Delalić napustio je SDA

On je bio jedan od učesnika u razgovoru i spominje se kao "Traca" na snimku koji je na Facebooku objavio Semir Efendić, a nakon čega je u SDA nastala afera, koja je rezultirala ostavkom Asima Sarajlića na sve stranačke funkcije. 

Osman Brka, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i svojevremeno jedan od najbližih saradnika prvog predsjednika ove stranke Alije Izetbegovića, i njegov svojevrsni biograf, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je stanje u vodećoj bošnjačkoj partiji. 

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši SDA-ovac oglasio se o aferi "Asim". Na svom Facebook profilu on je prisjetio na, kako je kazao, krađu i namještanje Kongresa 2015. godine, kada je Bakir Izetbegović izabran za predsjednika SDA.  

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo na sjednici u utorak većinom glasova potvrdila novi saziv Vlade KS, u srijedu su u pojedinim ministarstvima uslijedile primopredaje ministarskih dužnosti. 

Naš kolumnista Ahmed Burić na odličan način je zaokružio priču o aferi "Asim". 

U srijedu je u pojedinim medijima pojavila se informacija da je Facebook stranica Vlade Kantona Sarajevo u vlasništvu Ambasade Velike Britanije u BiH.

U javnost je ova informacija navodno procurila tokom sjednice Kriznog štaba Kantona Sarajevo, tačnije, nakon završetka sjednice, Krizni štab je želio objaviti određene informacije na Facebook stranici Vlade KS, ali je navodno poručeno da to nije moguće jer je stranica u vlasništvu Ambasade Velike Britanije!? Takva vijest je naknadno demantirana upravo iz Ambasade. 

Poslije četveromjesečnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nana Fata Orlović se vratila u Bosnu i Hercegovinu, u Srebrenik, gdje će još nekoliko dana provesti kod kćerke Hurije. 

U nedjelju je planirala odlazak u Konjević-Polje gdje, kako kaže, treba početi pripreme za proljetnu sjetvu. 

Na društvenim mrežama se komentiralo da imamo najjače političare, s obzirom na to da su mnogi od sadašnjih, ali i bivših ministara i zastupnika ugledni sportisti, K1 borci, majstori borilačkih vještina... 

U ugostiteljskom objektu "Oaza" u Vogošći je izbio požar, a osam osoba je zatražilo ljekarsku pomoć. 

Pisali smo o kapetanu koji je zadivio svijet... 

Prisjetili smo se uglednog ljekara, vrsnog doktora medicine dr. Nedžada Nakaša koji je preminuo prije dvije godine u Sarajevu u 45. godini. 

U teškoj saobraćajnoj nesreći u Dugopolju, u Hrvatskoj, poginuo je 29-godišnji Igor Nešić, sin poznatog boksačkog trenera Željka Nešića

Ivan Pernar, bivši predsjednički kandidat i bivši član Živog zida te saborski zastupnik u Hrvatskoj uptio je otvoreno pismo, kako je naveo, braći Bošnjacima… 

FK Željezničar plasirao se u polufinale Kupa BiH. Naime, nogometaši Željezničara na stadionu Borca u Banjoj Luci savladali su domaću ekipu s rezultatom 0:2. 

U duelu četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine između Zrinjskog i Tuzla Cityja domaćin je slavio rezultatom 2:1 i izborio plasman među četiri najbolje ekipe. 

Prekidi koštali Tuzlake: Baljićevi izabranici nemoćni, Zrinjski u polufinalu Kupa
Bivši reprezentativac umalo zaplakalo pred novinarima: Baljić na rubu suza 

Nogometaši Sarajeva su proteklog vikenda u Banjoj Luci napravili fantastičan potez koji ih je doveo korak bliže odbrani naslova.  

Pobjeda od 2:0 nad Borcem, jednim od direktnih rivala u borbi za novu titulu u Bosni i Hercegovini, tim s Koševa je još jednom obradovao navijače. 

 

Koronavirus u BiH!
(Četvrtak, 5. mart)

U Bosni i Hercegovini potvrđen je prvi slučaj koronavirusa ili COVID-19 u Bosni i Hercegovini. 

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić kazao je kako se radi o osobi sredovječne dobi, muškarcu koji je radio u Italiji i koji se dobrovoljno javio UKC RS. Sin prvog pacijenta, također, je zaražen koronavirusom. 

"Pacijent se osjeća dobro i trenutno se nalazi u izolaciji. Ono što je važno reći jeste da ovo nije bilo iznenađenje i da smo bili spremni na pojavu virusa. Možemo očekivati još slučajeva", kazao je ministar. 

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BiH!
Potvrđen i drugi slučaj koronavirusa u BiH: Sin prvog pacijenta pozitivan

Zaraženi muškarac je stigao u BiH s privremenog rada u Italiji

Pisali smo o tome kako se zaštititi od zaraze. 

Radovan Višković, premijer manjeg bh. entiteta postao je predmet kritika na Twitteru, jer je još jučer tvrdio da je "koronavirus izmišljen". 

U Banjoj Luci je održana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije, kojom je predsjedavao banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić. Utvrđene su mjere povodom dva slučaja zaraženih od koronavirusa u Banjoj Luci. 

Nakon što je potvrđeno da je koronavirusom (COVID-19) zaražen i sin prvooboljelog u BiH, zatvorena je Osnovna škola  “Branko Ćopić” u Banjoj Luci, koju dijete pohađa. 

Banja Luka: Testirana djeca na koronavirus ostaju u izolaciji
Đaci vraćeni kućama: Zatvorena škola “Branko Ćopić” u Banjoj Luci

Sve o koronavirusu u BiH i svijetu čitajte OVDJE.  

Nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, saopćenjem za javnost oglasio se ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç. Iz Ambasade su, praktično, demantirali Dodika. 

U sarajevskom naselju Alipašino Polje došlo je do pucnjave. Navodno je do pucnjave došlo u blizini Općine Novi Grad.  

Kanadska organizacija za zdravlje u svijetu (CSIH) je istakla Bosanku, doktoricu Đenanu Jalovčić kao zaslužnom za razvoj zdravstva u zemlji i svijetu. 

Britanski dnevni list The Guardian je objavio autorski tekst austrijske ministrice pravde, bosanskohercegovačkog porijekla Alme Zadić. 

Denis Stojnić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, uputio je prijedlog za smjenu gradonačelnika Abdulaha Skake zbog, između ostalog, afere „Asim“ te istrage koja se vodi protiv Skake zbog javnih nabavki. 

Stojnić uputio zahtjev za smjenu Skake, dao i obrazloženje
Denis Stojnić: Pokrenut ću proceduru za opoziv gradonačelnika Abdulaha Skake 

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja novčane pomoći za 81-godišnju nanu Umiju Orle koja je zbog požara ostala bez svega što je imala. 

Društvo prijatelja grada Sarajeva u saradnji sa Prvom gimnazijom Sarajevo u četvrtak se po sedmi put prisjetilo Gorana Čengića - pravednika. 

Komentar legendarnog trenera Jurgena Kloppa o koronavirusu oduševio je planetu i njegova poruka "gori" na društvenim mrežama od jučer. 

Švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović će na kraju sezone napustiti Milan, prenose italijanski mediji.  On se zimus vratio u klub na poziv Zvonimira Bobana i Paola Maldinija, ali kako će njih dvojica uskoro napustiti klub jasno je da će to uticati i na neke igrače. 

  

Povratak Maureen Cormack
(Petak, 6. mart) 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić potvrdio je da je u BiH registriran i treći slučaj zaraze novim sojem koronavirusa. Kako je rečeno, radi se o srednjovječnom muškarcu koji se vratio iz Italije. 

Bivša ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack u ponedjeljak će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Kako je najavljeno, glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea sastat će se u Predsjedništvu sa Šefikom Džaferovićem. 

Dana 6. marta 2020, oko 2.40 sati u PS Gornji Vakuf – Uskoplje, prijavljeno je da su od strane nepoznatih osoba na području Gornjeg Vakufa – Uskoplja u sedam objekata u kojima se nalaze sportske kladionice, bačene zapaljive tečnosti koje su izazvale vatru, uslijed čega je na objektima pričinjena materijalna šteta.  

Gornji Vakuf: Na sedam kladionica bačeni molotovljevi kokteli
Pogledajte kako izgleda unutrašnjost zapaljenih kladionica u Gornjem Vakufu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona uhapsili su tri osobe iz Travnika, koje se dovode u vezu da su noćas u Gornjem Vakufu bacili molotovljeve koktele na sedam sportskih kladionica, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na putu Ormanica-Gradačac, kod mjesta Donji Lukavac.  

Cijeli proces oko izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA je kompromitovan, kazao je Aljoša Čampara tokom svog gostovanja na Face TV. 

"Ukoliko Kantonalni odbor SDA ostane ovakav i nakon afere, to će biti veliki problem. Mi moramo stvari izvesti na čistac, kako bi izašli na izbore", dodao je on. 

Ako će nešto biti poučno za SDA to je da se promijeni način vođenja kadrovske politike - a to je bio Asim Sarajlić, kazao je tokom svog gostovanja na N1 načelnik Novog Grada Semir Efendić. 

Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal za N1 je o aferi "Asim" rekao da je to unutarstranački obračun u SDA, te obračun između klana Izetbegović na jednoj, te klana Zvizdić - Čampara na drugoj strani. 

Avdić: Sarajlić je kolateralna šteta unutarstranačke bitke Izetbegovića i Zvizdića

Udruženje "Društvo prijatelja grada Sarajeva" već sedam godina obilježava Dan pravednika polaganjem cvijeća na grob Gorana Čengića. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, članovi Udruženja su na Gradskom groblju Bare položio cvijeće. 

Dodijeljene su nagrade za najbolje fotografije u okviru foto konkursa "Daj nam motiv - detektuj barijeru kroz objektiv" koji je realizovan u sklopu kampanje "Sva lica pristupačnosti". 

Fašizam u Hrvatskoj ponovo na djelu. Mediji u ovoj zemlji donijeli su detalje nakon derbija između Dinama i Hajduka odigranog u Splitu u 25. kolu HT Prve lige u kojoj je tim iz Zagreba osvoji sva tri boda (2:0) i dodatno se odvojio na vrhu tabele sa 17 bodova prednosti. 

Romelu Lukaku još jedan je fudbaler koji je zaražen koronavirusom, tvrdi Sport Klub. 

Problemi u milanskom Interu: Romelu Lukaku ima koronavirus

Stigla potvrda iz Italije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije