Film “Otac” Srdana Golubovića dobio nagradu publike

Radiosarajevo.ba
Film “Otac” Srdana Golubovića dobio nagradu publike
Foto: Berlinale.de / Goran Bogdan i Srdan Golubović

Film “Otac”, režisera Srdana Golubovića, dobitnik je nagrade publike Berlinala! Ovo se moglo naslutiti i po neobično dugim aplauzima kojima je publika ovaj film kod svakog prikazivanja ovdje u Berlinu proteklih dana pozdravila.

Iz Berlina: Sadija Kavgić, za Radiosarajevo.ba

U glavnoj ulozi igra Goran Bogdan, a kao producenti pored ostalih potpisuju Danis Tanović, Amra Bakšić Ćamo i Adis Đapo. Film je, inače, sniman po istinitom događaju i pokazuje borbu jednog oca, da i pored siromaštva u kojem je prinuđen da živi, ima pravo da sam odgaja svoju djecu.

Nagradu publike za dokumentarni film dobio je film ”Dobrodošli u Čečeniju”, režisera David Francea, a koji pokazuje sistematsku borbu čečenskih vlasti protiv aktivista LGBTQI zajednice.

Pogledajte atmosferu na 70. Berlinaleu: Svi čekaju dolazak Hillary Clinton

U toku je filmski festival Berninale, jubilarni 70. po redu, gdje se iščekuje dolazak Hillary Clinton, američke političarke, bivše državne sekretarke, nekadašnje kandidatkinje za predsjednicu SAD i supruge bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona. Ona će na festivalu predstaviti dokumentarnu seriju „Hillary".

Inače je napetost pred večerasnju dodjelu nagrada jubilejskog, 70-tog izdanja Berlinala teško da može biti veća. Jer nije samo da se isčekuje da li će žiri, na čelu sa britanskim glumcem Jeremy Ironsom, pokazati hrabrost i glavnu nagradu dodijeliti, po nekima već skandaloznom filmu „DAU-Natasa”, režisera Ilya Khrzhanovskiy koji je dio njegovog velikog projekta DAU o staljinističkom dobu ili pak američkoj „Prvoj kravi” režiserke Kelly Reichardt, bajkovitu priču o nastanku i posljedicama kapitalizma ili pak također američkom filmu „Nikada, rijetko, ponekad, nikada” režiserke Elize Hittman o 17-godišnjakinji iz provincije koja želi prekinuti neželjenu trudnoću.

Film “Otac” Srđana Golubovića - undefined

Foto: Berlinale.de: Film “Otac” Srđana Golubovića

U konkurenciji su još i nova postavka „Berlin – Alexanderplatz” Burhana Qurbanija, „Rizi” sa 127 minuta bez dijaloga, režisera Tsai Ming-Liang, te iranski „Zlo ne postoji” („Sheytan vojud nadarad”), čijem režiseru Mohammad Rasoulofu nije dozvoljeno da iz Irana doputuje za Berlin. Ili, pak, nekom drugom od ukupno 18 filmova u ovoj sekciji.

Stanju neobičnog uzbuđenja i straha zbog Corona virusa koji se poput oblaka nadvija i nad Njemačkom, nemoguće je izbječi ovih festivalskih dana u Berlinu. U svakom toaletu i na svakom drugom mjestu gdje se dijeli piće ili hrana stoje flaše sa dezinfekcionom tekućinom.

Najveća, višednevna svjetska turistička berza ITB, koja je u Berlinu trebala biti otvoren 4. marta je otkazana. Tako da se svi posjetioci Berlinala, koje se sutra završava, žive u nadi da će se vratiti kućama prije nego sto Corona virus nađe puta u brojnim i prepunim kino-salama.

Povrh svega toga su za večerasnju svečanu dodjelu nagrada u Berlinale Palast svoj dolazak najavili i klima aktivisti, koji žele iskoristiti ovu priliku kada su na Trgu Marlene Dietrich prisutni novinari iz cijelog svijeta da zauzmu crveni tepih i time ukažu na neophodnost bolje zaštite klime u svijetu.

Inače, ove godine u glavnom takmičarskom programu nema nijednog filma iz naše regije, ali ih je nekoliko prikazano u drugim sekcijama.

Također u sekciji Panorama prikazan je i i film Andrea Stake „Mare”. U okviru programa „Forum” prikazan je dokumentarni film „Šta ostaje – re-visited”, nastavak dokumentarnog filma iz 2010. godine režiserke Clarisse Thieme o mjestima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Novostvorena sekcije Berlinala „Encounters” otvorena je filmom „Malmkrog” rumunskog proslavljenog režisera Cristi Piu, koji je snimljen u koprodukciji Rumunije, Švajcarske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Film koji traje 200 minuta bavi se idejama ruskog filozofa Vladimira Solovjova i postavlja pitanja o smislu rata, pacifizma, pozitivizma, revolucije, te ideje evropske unije.

Na Berlinalu je i ove godine prikazano blizu 400 filmova svih žanrova i iz svih krajeva svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije