Pogledajte atmosferu na 70. Berlinaleu: Svi čekaju dolazak Hillary Clinton

Radiosarajevo.ba
Pogledajte atmosferu na 70. Berlinaleu: Svi čekaju dolazak Hillary Clinton
Foto: EPA-EFE / Premijer regije Armin Laschet, ministar zdravstva Jens Spahn i njegov muž Daniel Funke

U toku je filmski festival Berninale, jubilarni 70. po redu, gdje se iščekuje dolazak Hillary Clinton, američke političarke, bivše državne sekretarke, nekadašnje kandidatkinje za predsjednicu SAD i supruge bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Ona će na festivalu predstaviti dokumentarnu seriju „Hillary“.

Dok se čeka dolazak Hillary Clinton, pogledajte atmosferu koja je vladala protekla dva dana na Berlinalu, kada je prikazano nekoliko filmova, održano niz press konferencija, ali i dodijeljene nagrade za humanitarni rad tokom gala događaja koji je sastavni dio festivala, „Cinema for Peace“.
Bilo je glumaca, političara...

Inače, Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951., a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Jedan je od najposjećenijih filmskih festivala na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Trajat će do 1. marta.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su ove godine saopćili da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Bosna i Hercegovina, iako neće biti prisutna sa svojim filmovima, ipak će biti zastupljena kroz četiri svojevrsne koprodukcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije