Stavovi / Zadić za The Guardian: Platila sam visoku cijenu da bih bila u Vladi Austrije

05. 03. 2020. u 12:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Britanski dnevni list The Guardian je objavio autorski tekst austrijske ministrice pravde, bosanskohercegovačkog porijekla, Alme Zadić.

Tekst objavljen pod naslovom Lično sam platila visoku cijenu da bih postala članicom Vlade ispred stranke Zelenih prenosimo u cijelosti.

Rukovanje s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, tokom moje inauguracije za ministricu pravde u januaru, je bio trenutak na koji sam ja i moja porodica bili ponosni. To je bio veliki pomak za ljude koji su u Austriju došli kao migranti ili izbjeglice. Vidjeti da dijete izbjeglica koji su pobjegli od bosanskog rata postaje ministrica u državi u koju su došli 1995. je bilo mnogo više od simboličnog. To je bio signal da su sada u potpunosti prihvaćeni u austrijskom društvu s pravom da mogu učestvovati u državnoj politici i oblikovati je.

Ali, od prvog dana oslobodila se bujica mržnje prema meni od strane desnice i pristalica krajnje desnice u Austriji. U samo dva mjeseca, austrijske vlasti su registrovale 25.000 incidenata, govora mržnje i komentara koji sadrže mržnju prema meni. Bilo je i rasističkih uvreda, te poziva da se vratim odakle sam došla. S obzirom na to da je bilo smrtnih prijetnji upućenih meni, austrijske sigurnosne institucije su mi pružile 24-satnu zaštitu. "Metak je namijenjen za tebe", glasila je jedna od poruka.

Od tada me pitaju da li žalim što sam prihvatila posao u Vladi i da li žalim što sam dio koalicije koju su formirali Narodna stranka i Zeleni. U oba slučaja, uvjerena sam da je napravljena ispravna odluka koja ima potencijal da napravi promjenu koja nam je jako potrebna.

Prvo, moram reći da sam pored poruka mržnje, dobila veliku podršku. Tiha većina koja se zalaže za otvoreno i inkluzivno društvo je progovorila. Solidarnost je prevladala naspram mržnje, a poruke koje pozivaju na inkluzivnost i različitost su poželjne. Dojam je da je društvo prekinulo šutnju i zauzelo se za otvorenost.

Drugo, mislim da je bilo potrebno da stranka Zelenih iskoristi priliku da oblikuje politike i uđe u vlast. U vladi ćemo imati moć da oblikujemo budućnost Austrije i šire, Europe, gdje se zajednički moramo suočiti s izazovima naše generacije. To je prilika da postavimo temelje za progresivne i održive promjene.

Neliberalna demagogija i populizam u Europi su još u porastu. Prijete našem liberalnom demokratskom miru. Dijele naša društva. Moramo pronaći načine kako da premostimo te podjele. Da to možemo postići pokazuje mi osvajanje parlamentarnih mjesta širom Europe od strane Zelenih.

Austrija se suočava s izazovima. U prethodnoj Vladi je bila kranje desničarska Slobodarska stranka. Ona je dovela u pitanje nezavisnost našeg javnog servisa i opljačkala je austrijsku obavještajnu agenciju. To sve je bilo popraćeno ksenofobičnim i antisemitskim incidentima koji su bili povezani s ovom strankom.

Sve je kulminiralo prošlogodišnjim koruptivnim skandalom na Ibizi kada je tadašnji vicekancelar Heinz-Christian Strache snimljen da obećava namještanje javnih tendera u zamjenu za pomoć u predizbornoj kampanji. Protiv njega se vodi istraga. Negira da je učinio bilo kakav zločin. Ovaj skandal je uzrokovao pad Vlade i naštetetio je povjerenju ljudi u vlast.

Suočavamo se sa klimatskom krizom. Historijski je trenutak kada moramo djelovati prije nego što bude kasno. Moramo iskoristiti priliku da djelujemo odmah. Dužnost nas Zelenih je da utičemo na politike kojima će se znatno smanjiti emisija ugljičnog dioksida.

Posljednji parlamentarni izbori u Austriji su dokaz da Zeleni imaju ispravne odgovore na postojeće izazove. Rekordan broj glasača nam je dao povjerenje. Dali su nam odgovornost da reagujemo.

Ulazak u koaliciju sa strankom, koja se suštinski razlikuje od naše, je prilika i izazov. O većini pitanja, kao što su migracija i sigurnost, imamo suštinski različite pristupe.

To je prilika da u našem društvenom ugovoru pokažemo da se s poštovanjem možemo odnositi prema onima koji imaju različito mišljenje. Ovo može pomoći u prevladavanju razdora u našem društvu. Prilika je da političari vrate povjerenje naroda, ujedine se u borbi protiv korupcije i ojačaju civilno društvo.

Dijeljenje moći stvara razlike u demokratiji. Zbog toga što nisu bili krajnja desnica, odlučili smo se da konzervatvci budu naš koalicioni partner. Različito mišljenje postoji, ali ipak uspijevamo pronaći zajednička rješenja.

Na primjer, ne pokušavamo pronaći krivca u trenutku kada se suočavamo s širenjem koronavirusa. Umjesto toga, pokušavmao donijeti odluke, politike utemeljene na trezvenoj procijeni. Dojam da javnost cijeni ono što radimo. Još je rano reći da li će ovaj eksperiment uspjeti, ali je početak obećavajući.

To su prvi znakovi diskusra koji se mijenja jer se moje kolege i ja zalažemo za progresivne promjene. Imamo priliku da izrazimo svoj pogleda na svijet. Tu vidim zamah promjena. Moja etika je utemeljena na odgovornosti koju dijelimo za planetu i društvo, te šansama za ostvarenje održivih promjena, napisala je Zadić za The Guardian.

NEMA KOMENTARA