Prijetnje nisu bezazlene: Specijalci čuvaju austrijsku ministricu Almu Zadić

J. M.
Prijetnje nisu bezazlene: Specijalci čuvaju austrijsku ministricu Almu Zadić
Foto: Heute / Alma Zadić

Prijetnje i uvrede na račun novoimenovane austrijske ministrice pravde Alme Zadić ipak nisu bile bezazlene: Političarka porijeklom iz BiH dobila je policijsku zaštitu!

Zadić je već duže vrijeme na društvenim mrežama izložena seksističkim i rasističkim uvredama zbog svog bosanskog i muslimanskog porijekla iako se uopće ne izjašnjava o vjeroispovjesti. Nedavno su Slobodarska partija Austrije (FPÖ) i desničarski ekstremisti izmislili navodne kontakte Alme Zadić sa salafističkim pokretima.

Prema pisanju "Kronen Zeitunga", Zadić je od Saveznog ureda za zaštitu ustava i borbe protiv terorizma (BAT) upozorena na moguće napade. Istovremeno, prema istom izvještaju, trojica policajaca iz specijalne jedinice austrijske policije Cobra stavljena su joj na raspolaganje radi 24-satne zaštite. 

Eksperti za sigurnost kažu da je zaštita Alme Zadić težak zadatak jer se nova austrijska ministrica manje oslanja na službene automobile, a radije putuje javnim prijevozom i biciklom.

"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara. Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije