Pogledajte kako je Alma Zadić zablistala na polaganju zakletve u novoj vladi Austrije

A. S.
Pogledajte kako je Alma Zadić zablistala na polaganju zakletve u novoj vladi Austrije
Printscreen / Alma Zadić zvanično postala ministrica u Vladi Austrije

Koalicijska vlada konzervativaca i Zelenih u Austriji danas je položila zakletvu, a pred predsjednikom Alexander van der Bellenom među 15 ministara koji su poloćili zakletvu, našla se i Alma Zadić (35).

Među osam žena upravo Alma je posebno zablistala i zvanično postala ministrica pravosuđa. Ona je ujedno i prva austrijska ministrica koja je migrantica.

Alma Zadić položila zakletvu na mjesto ministrice pravosuđa Austrije

Koalicijska vlada konzervativaca i Zelenih u Austriji položila je zakletvu. Nova vlada, koju vodi kancelar Sebastian Kurz i potpredsjednik Werner Kogler iz Zelenih, prva je vlada u kojoj dominiraju žene. Pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom zakletvu je položilo 15 ministara, uključujući osam žena. Alma Zadić, 35-godišnja kćerka bosanskih izbjeglica, zvanično je postala ministrica pravosuđa.

Nova vlada, koju vodi kancelar Sebastian Kurz i potpredsjednik Werner Kogler iz Zelenih, prva je vlada u kojoj dominiraju žene.

 

Austrijski mediji danas su podsjetili da je Alma Zadić s roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, te da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia.

Alma Zadić u Vladi Austrije: Sa strašću i znanjem raditi za društvo

Rođena Tuzlanka Alma Zadić, buduća ministrica pravosuđa u novoj Vladi Austrije, poručila je da sa strašću, znanjem i stručnošću treba raditi za društvo i državu. "Izazovna faza pregovora, s kojom smo se hrabro suočili, je završena. Danas smo predstavili vladin dogovor.

Kada se vratila iz SAD-a, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj advokatskoj kancelariji Freshfields Bruckhaus Deringersa, čije sjedište je u Londonu i koja ima svoje urede u 17 zemalja.

Uz Zadić kao novu ministricu pravde, Klaudia Tanner je u ministarstvu odbrane okončala tradicionalnu mušku vladavinu, kao i njega kolegica Susanne Raab, koja će upravljati integracijama migranata u novoosnovanom ministarstvu.

"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara. Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

Generalni sekretar FPÖ-a Christian Hafenecker apelirao je na Van der Bellena da ne prihvati zakletvu Zadić.  No, u tome nije uspio. 

U jednom od intervjua dr. Zadić je izjavila da se odlučila baviti politikom jer smatra da sa svojim iskustvom može doprinijeti Parlamentu, narodu i promjenama u Austriji.

Zadić u bazi svoje stranke ima veliku podršku, a danas je dokazala i predsjednika Austrije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije