Zadić: U New Yorku sam naučila da istovremeno mogu biti Bosanka i Austrijanka

Radiosarajevo.ba
Zadić: U New Yorku sam naučila da istovremeno mogu biti Bosanka i  Austrijanka
Foto: EPA-EFE / Alma Zadić

Uticajni američki dnevni list The New York Times je jedan od svojih članaka posvetio autrijskoj ministrici pravde bosanskohercegovačkog porijekla Almi Zadić. Članak je naslovljen: Nekada izbjegličko dijete u borbi protiv austrijske radikalne desnice.

Ovaj dnevni list podsjeća da je Zadić nedugo nakon što je imenovana za ministricu dobila ozbiljnu prijetnju. Ovaj metak je rezervisan za tebe - glasila je jedna od njih. Zbog toga je pod policijskom zaštitom, piše The New York Times.

Istaknuto je da je kao članica stranke Zelenih u borbi protiv radikalne desnice u zemlji.

Kako je sama kazala, ponosna je na svoj bosansko-austrijski identitet.

Za koga navija Alma Zadić kada igraju Austrija i BiH?

Govoreći o svom identitetu, ispričala je iskustvo iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Ljudi su istovremeno bili Italijani i Amerikanci ili Meksikanci i Amerikanci. To je bilo sasvim normalno... Četiri godine su mi postavljali pitanje: Jesam li Bosanka ili Austrijanka? U New Yorku sam naučila da istovremeno mogu biti Austrijanka i Bosanka...", naglasila je.

Pogledajte kako je Alma Zadić zablistala na polaganju zakletve u novoj vladi Austrije

Prema riječima Zadić, iako su je u javnosti predstavljali i smatrali muslimankom, ona je ateistkinja. Pri tome je navela da su članovi njene porodice muslimani.

"U sekularnoj državi ne treba biti važno koje si vjeroispovijesti ili gdje si rođen. Važno je biti spreman da radiš za državu", mišljenja je.

Cijeli članak The New York Timesa možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije