Predstava Vođa: Tragikomični prikaz bivših i modernih diktatura

Vesna Andree Zaimović
Predstava Vođa: Tragikomični prikaz bivših i modernih diktatura
FOTO: Mišo Prodanović / Predstava "Vođa" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Briljantan satirični prikaz nacističke diktature u kultnom filmu Charlieja Chaplina Veliki diktator,  adaptiran je i pretočen u predstavu Vođa u novoj produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Almir Imširević, dramaturg i pisac koji je bosanskohercegovački teatar zadužio s nemalim brojem istaknutih tekstova (Kad bi ovo bila predstava, Kad bi ovo bio film, Cirkus inferno, Mousefackers, Fistik ili san suncu, mjesecu i još nekim sitnicama...) , potpisao je ovu adaptaciju, odajući tako počast i slavnom komičaru Chaplinu: 

"Od Chaplina sam učio kako pisati. Na filmu je uglavnom bio „nijem“, a opet o ovom svijetu i o nama, ispričao neke od najljepših priča..", napisao je  Imširević u svom osvrtu na novu predstavu Vođa

Crvena kravata koju u ovoj predstavi oko vrata nosi vođa izmišljene zemlje "Zapadnoslavije", most je između fikcije i stvarnog života. Ovaj prepoznatljivi detalj, karakterističan za  vođe sadašnjice koji u rukama nose naše globalne sudbine, upozorava nas da komične scene kojima se na prvi pogled smijemo, zvuče i izgledaju poznato. I tiču se naših glava. 

I kako je film Charlieja Chaplina vizionarski ukazivao na zlo kojim  Hitlerov fašizam prijeti svijetu (film je snimljen 1940.) tako i ova predstava zloslutno prikazuje obrasce ponašanja mnogih modernih diktatora i onih koji to imaju namjeru postati, dok im mi, podanici, svojim licemjerjem to dopuštamo. Porepoznat ćemo u predstavi i političare iz naših avlija, stranačke aparatčike, državne službenike sitnih interesa, male i velike demagoge. 

Imamo li snage oduprijeti se? Jesu li mali neiskvareni čovjek i mala hrabra žena u stanju sačuvati obraz ljudskosti, koja ipak mora postojati, makar na simboličnoj ravni?

Predstava

FOTO: Mišo Prodanović: Predstava "Vođa" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sjajni autorski  i izvođački tim predstave Vođa kroz devedesetominutnu igru otvaraju nude nam odgovore na ova pitanja. 

Režija Admira Glamočaka je iskričavo pitka, svedena na neophodne replike i rekvizite a istovremeno puna sadržaja. Glumačka igra teče glatko i bez napora, okrunjena bravurama Ejle Bavčić Tarakčija, finoćom Alise Čajić Drmać , karakterističnim epizodistima, te  izvrsnim Izudinom Bajrovićem u dvostrukoj ulozi. 

Vođa je kvalitetna predstava po svim parametrima, koja vas uz to zabavlja, opominje i educira. Kao takva, predstavlja važan doprinos dramskom repertoaru u BiH.    

Predstava

FOTO: Mišo Prodanović: Predstava "Vođa" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije