Almir Imširević: Uz Fistika smo odrastali, on je dio naše tradicije

S. H.
Almir Imširević: Uz Fistika smo odrastali, on je dio naše tradicije
Pedesetak godina nakon što je prema Molijerovom "Skapinu" napisan tekst "Fistik", po kojem će kasnije biti snimljena i čuvena serija "Karađoz", u Narodnom pozorištu Sarajevo urađena je savremena adaptacija nekadašnjeg teksta.

Na poziv Narodnog pozorišta za odavanje počasti Reihanu Demirdžiću i Jurislavu Koreniću, Almir Imširević napisao je tekst "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" koji će biti postavljen na sceni ovog teatra pod redateljskom palicom Admira Glamočaka.

"Fistik je napisan krajem '60-ih za tadašnje pozorište, a nakon toga se na televiziji pojavila serija Karađoz. On pripada našoj tradiciji i uz njega smo odrastali. Htjeli smo pokazati da ono što pripada našoj tradiciji ima kvalitet koji ne bi trebalo pustiti sa strane", rekao je za Radiosarajevo.ba Imširević navodeći kako Korenićev tekst, samim tim što je rađen po Molijerovom, direktno komunicira sa europskim pozorištem.

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“.

Reihan Demirdžić je zajedno s Jurislavom Korenićem bio autor kultne televizijske serije Karađoz, nekadašnje Televizije Sarajevo, u kojoj je igrao glavnu ulogu. Svojom izvedbom Husametin-bega uspostavio je nove temelje i uveo glumačka sredstva koja i danas važe za standard posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

U Narodnom pozorištu se Fistik nije radio od poslije rata, podsjetio je Imširević.

"To je tekst koji se da lijepo igrati, glumci se zabave, što je jako bitno kad se bavite pozorištem. A i može biti aktuelan na razne načine – i na teatarski način i da prokomentirate vrijeme u kojem živite, zato je to meni bio snažan izazov. Fistik mi je dao načina da pronađem jezik kojim bih ja volio progovoriti, da ne odem u ovo što je danas moderno – politički angažiran teatar, a da ostanemo u ovome što mi nazivamo bajkom, kao da se i dalje bavimo našim vremenom i prostorom", rekao nam je Imširević.

Imširević nam je ispričao da je odrastao uz Fistika i da je bio dijete kada se Karađoz prikazivao na televiziji.

"Zapamtio sam radost kada se on emitirao. Moram priznati da je Fistik mojoj generaciji donekle bio nerazumljiv zbog svog jezika, zbog velikog broja turcizama i arhaičnih izraza, a sada sam se usudio dočarati ga svojim jezikom", rekao nam je Imširević.

Premijera predstave bit će 9. februara, a zainteresiranost publike sve više raste.

"Nisam siguran kako će publika reagovati, ali vidim da su kolege radosne dok smo radili na istraživanju", rekao nam je Imširević navodeći kako rad na predstavama ima faze u kojima uživate i u kojima jedva čekate da prođe i da vidite šta ste napravili.

"U protekla dva mjeseca se radi na samoj predstavi, a rad sa redateljem traje duže na projektu. Čini se da za sada uživamo u radu", dodao je.

Priliku za prvu veliku ulogu dobio je mladi glumac Vedran Đekić, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kome je povjerena uloga Fistika.

"Užitak je gledati njega da igra, gledati ga u samom Fistiku", otkrio nam je Imširević.

Publici će biti značajno da će sa scene Narodnog pozorišta "progovoriti" i Rejhan Demirdžić, jer će se tokom predstave puštati neke replike iz serije Karađoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije