BiH / Ćudić odgovorila Miladinu: Evo kako mi je bilo tokom rata u Sarajevu

03. 03. 2020. u 13:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 383

Gradski vijećnik Almedin Miladin, a koji se spominje u snimku Asima Sarajlića i drugih oglasio se u vezi činjenice koja je spomenuta da su „njega završili“ za glas za Skaku. 

„Svjedoci smo da je posljednjih dana glavna vijest u medijima audio snimak koji je objavio načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić. 

Efendić objavio snimak: Sarajlić pokušao potkupiti delegata da glasa za Prevljaka

Snimak je s pravom izazvao veliku pažnju javnosti, a pošto je spomenuto i moje ime, dužan sam i zbog javnosti, a i sebe i svoje porodice, reći svoju priču. Moje ime se spominje u kontekstu izbora za gradonačelnika Sarajeva 2016. godine kada je na glasanju pobijedio aktuelni gradonačelnik Sarajeva, kandidat SDA Abdulah Skaka, a izgubila članica Naše stranke Sabina Ćudić. Tamo se navodi da sam pod određenim pritiskom ili navodnom trgovinom glasao u drugom krugu za gospodina Skaku a ne za gospođu Ćudić.

Sasvim jasno moram istaći da nisam bio ni pod kakvim pritiskom, jer nijedan politički funkcioner, pa ni Asim Sarajlić, prema meni ne može izvršiti pritisak ako ja neću nešto da uradim. Oni koji me poznaju, uvijek to mogu potvrditi. Nema tu nikakvih nezakonitih radnji niti trgovine glasovima. Ali sam svakako dužan objasniti zašto sam glas dao gospodinu Abdulahu Skaki a ne Sabini Ćudić“, napisao je Miladin.

Oglasio se i Abdulah Skaka o aferi "Asim", evo šta je poručio

U objašnjenju je naveo da su s njim tom periodu razgovarali podjednako pripadnici SDP-a, Naše stranke, SDA i drugih kako bi uticali na glasanje. 

„Ono što jeste bilo iznenađujuće je činjenica da ja nisam glasao po nalogu stranke, pa je zato moje ime dospjelo u fokus. Pretpostavljam da je neko bio unaprijed odlučio kako ću ja glasati, pa se razočarao“, dodao je Miladin.

Ističući da je bio maloljetni borac Armije BiH koji je u borbi za Bosnu i Hercegovinu izgubio nogu kad god osjeti da se neko igra sa odnosom prema odbrani od agresije njegova stranačka zastava za njega prestane vrijediti.

„Ja nisam mogao glasati za nekoga ko je proveo rat u Beogradu kao Sabina Ćudić. To ne znači da je ona nešto krivo uradila, ali tako kuca moje srce“, kazao je Miladin dodajući da je sad opet glasanje i da ima ista dva kandidata na stolu, ponovo bih glasao za Skaku. 

Na njegovo saopćenje reagirala je i zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić.

"Gospodine Miladin i Vama slični,

17. aprila 1992. godine napunila sam deset godina. Živjela sam u tadašnjoj ulici Omera Maslića, današnjoj Envera Šehovića, u Sarajevu. U stanu u kom i danas živi moja porodica. Proslavu mog rođendana smo otkazali nakon što su roditelji moje prijateljice koja je živjela u tadašnjoj ulici Darovalaca krvi, javili da snajper puca na raskrsnici pored Hitne pomoći", napisala je u svom odgovoru Ćudić.

Rat je, kako je kazala, provela kao i moji sarajevski vršnjaci, pohađajući podrumsku ratnu školu – Osnovnu školu „Alija Alijagić“, između podruma i kuće, preživljavajući zajedno sa komšijama, promatrajući kako neki od njih ginu, promatrajući kako gori zgrada „Šibica“ sa prozora sobe koju je dijelila sa mojom nenom Dikom, inače izbjeglicom.

"Mogla bih vam pisati o mnogo čemu što sam vidjela i doživjela u tom periodu, emotivno vas ucjenjivati i politički profitirati od mojih ratnih trauma – ali jedno je sigurno gospodine Miladin, da za razliku od Vas i Vama sličnih, ništa, ama baš ništa nije učinilo da mrzim, targetiram ili lažem o djeci koja nisu bila tu u ratu. Sarajevo je njihovo koliko i moje. Koliko i vaše", kazala je Sabina Ćudić.

 

Podsjetimo, u snimci razgovora koji je objavio načelnik Novog Grada Semir Efendić, Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije SDA koji je podnio ostavku, govori kako je zajedno sa drugim kolegama se dogovarao sa Almedinom Miladinom, čiji je glas bio za presudan za imenovanje Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. 

KOMENTARI (12)