Giovanna Paparella, Italijanka koja je živjela u Sarajevu: Ljiljan spustimo na srce

Radiosarajevo.ba
Giovanna Paparella, Italijanka koja je živjela u Sarajevu: Ljiljan spustimo na srce
FOTO: Facebook / Giovanna Paparella

Italijanka Gioavanna Paparella se smatra jednom od najpopularnijih fitness instruktorica u Sarajevu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine ima svoj fitness klub. Nedavno se vratila u Italiju. Uputila je čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na svom Facebook profilu je na našem jeziku poručila:

"Danas podignimo naše zastave visoko, a ljiljan spustimo na srce, jer danas Bosna i Hercegovina slavi jedan od najbitnijih praznika, a to je Dan nezavisnosti. Nemam bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan, nije maj i nisam na 1.200 metara iznad mora, ali ovo jutro ljiljan je u mom srcu i mojim mislima."

Zatim je podsjetila na sljedeće:

"Svi znaju da se ljiljan kao simbol počeo upotrebljavati u srednjem vijeku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, stećcima i raznim ukrasnim predmetima, ali ono gdje je ljiljan prisutan je duša našeg naroda."

Kako je napisala, ispričali su joj da je ljiljan postao posebno popularan kada je Bosna bila najmoćnija država na Balkanu i kada je njom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić.

"Na ovaj način Tvrko je namjeravao prikazati jedinstvo bosanskog naroda", dodala je.

Paparella je ukazala na to da su, kako je navela, mnogi pokušali osporiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, no nisu uspjeli, niti uspijevaju danas, a Bosna i Hercegovina živi i živjet će još mnogo stoljeća kao nezavisna i nedjeljiva država.

"Neka nam ponos i ljubav prema jedinoj domovini budu podstrek da svi zajedno nastavimo graditi jedinstvenu, jaku i moćnu zemlju. Ovo je važan dan za sve nas koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao svoju domovinu, jer naša domovina je naša kuća, a kuća se nosi u srcu i na kraj svijeta", naglasila je.

Prema riječima Paparelle, vjeruje da svi zajedno možemo i trebamo ustrajati u izgradnji bolje i prosperitetnije države.

"Upućujem najiskrenije čestitke svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine povodom našeg najvažnijeg praznika, dana nezavisnosti", istakla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije