Kapetan posljednji napustio kruzer: Svijet se divi heroju s Diamond Princessa

Radiosarajevo.ba
Kapetan posljednji napustio kruzer: Svijet se divi heroju s Diamond Princessa
Foto: EPA-EFE / Diamond Princess

U rano predvečerje 3. februara putnicima na kruzeru “Diamond Princess” obratio se kapetan.

Na engleskom jeziku s vrlo jakim talijanskim naglaskom Gennaro Arma poručio im je da se s broda prije devet dana u Hong Kongu iskrcao putnik kod kojeg je potvrđena zaraza novim koronavirusom. Veće tada se naziralo kako će ovi putnici provesti prilično više dana na kruzeru nego su planirali.

Ubrzo zbog desetero zaraženih na kruzeru japanske vlasti donose vrlo dubioznu odluku da se brod pretvara u karantenu na 14 dana. Niko s broda na kojem je bilo 3.711 ljudi, ne smije s njega, piše dnevno.hr.

Koliko je bila pogrešna odluka izmiješati zdrave i bolesne, bez jasnog ograničavanja “crvene” i “zelene” zone, te koliko je epidemiološki, ali i ljudski bilo pogrešno ostaviti posadu u zajedničkim prostorijama, da bi mogla opskrbljivati putnike i brinuti se o funkcioniranju broda, pokazali su podaci o kretanju broja zaraženih koji su taj kruzer, s 2.666 putnika i 1.045 članova posade, pretvorili u drugo po veličini žarište epidemije, nakon Wuhana.

Diamond Princess - undefined

Foto: EPA-EFE: Diamond Princess

Tek su prije nekoliko dana japanske vlasti priznale da su pogriješile, posebno u tretmanu posade. I tada je na vidjelo izbila strašna istina jer te ljude, premda bili i bolesni, nisu puštali na kopno.

“Sumnjali smo da je dio posade zaražen, ali morali su ostati na brodu da bi obavljali poslove, održavali brod, pomagali putnicima i dostavljali im hranu”, kazao je dr. Norio Ohmagari, šef japanskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tako je i bilo. Kruzer je konačno, nakon skoro mjesec dana ispražnjen, a posljednji a njega izašao je kapetan Gennaro Arma, koji je i u najtežim situacijama zabavljao putnike i bio potpuni antipod “kapetanu kukavici” Francescu Schettinu, kapetanu potopljene “Costa Concordije” koji je prvi pobjegao prije havarije. 

On se  zavjetovao da će ostati na brodu sve dok svi ostali ne budu, bio je posljednja osoba koja se iskrcala, objavio je list Corriere della Sera.

Arma se suočio s najvećim izazovom u karijeri u održavanju raspoloženja putnika dok su bili zatočeni na brodu, ponekad u kabinama bez prozora.

Svojim je putnicima redovno slao ažuriranja i poruke podrške, poput: "Uvjeren sam da ćemo ostati ujedinjeni kao porodica i uspješno zajedno završiti ovo putovanje", objavio je singapurski list Today.

"Svijet nas posmatra. Ovo je dodatni razlog da svi pokažemo svoju snagu", rekao je.

Objavivši  na Facebooku sliku kapetana kako odlazi s broda, kompanija koja je vlasnik kruzera, Princess Cruises odala je počast kapetanu, opisujući ga kao "heroja u očima svih nas". 

Mnogi na Facebooku, među njima i putnici, na post su reagirali hiljadama lajkova, dijeljenja, emotivnim komentarima...

"Bravo kapetane !!!!!! Zaslužili ste više od aplauza i ovacija kao vođa koji nije vodio brigu samo o svojim putnicima, nego još važnije o svojoj posadi !!!!" "Dobro učinjeno, kapetane Arma i cijela posada, toliko ste naporno radili da nam svima bude ugodno  u to teško razdoblje.", samo su neki od komentara. 

U izjavi Newsweeku  glasnogovornik Princess Cruise je zahvalio kapetanu Armi i njegovim timu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije