Foto / Pogledajte kako izgleda obnovljeni BKC u Sarajevu

02. 03. 2020. u 18:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 704

Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Herceogvine svečano je predstavljena obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana Javne ustanove Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, saopćeno je iz ove ustanove.

Publika i brojni, kako je navedeno, uvaženi gosti koji su prisustvovali ovom događaju imali su priliku da poslušaju koncert pod nazivom Sevdah orient express – polazna stanica BKC koji je pripremljen upravo za ovu priliku.

Orkestar Sevdah orient express – polazna stanica BKC čine profesori i asistenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. U pitanju je Gudački orkestar Strings Attached Sinfonietta koji je sastavljen od petnaest članova, pod rukovodstvom Belme Alić, a koji je za ovu priliku proširen sa duvačkom sekcijom od četiri člana, te sa muzičarima koji su svirali na: klaviru, bubnju, perkusijama, električnoj i bas gitari. Vokalni solisti na koncertu su bili: Elvir Bandić, Nikolina Vujić, Amila Heralić i Muhamed Softić. Orkestrom je dirigovao Nenad Tešić. Specijalni gosti koncerta su bili članovi hora BKC iz Prijedora, koji broji četrdeset članova, a nastupili su pod dirigentskom palicom Alme Karabeg. Orkestar je izveo deset sevdah kompozicija koje su djelimično prearanžirane u jazz maniru, ali su i dalje zadržale svoj prepoznatljivi izvorni melos. Aranžmane potpisuje Elvir Bandić.

Koncertom "Sevdah orient expressa" otvoren obnovljeni BKC u Sarajevu

Iz BKC-a su podsjetili da je gradnja nekadašnjeg sefardskog hrama, a današnje zgrade BKC-a počela je, kako je saopćeno, davne 1926., a završena je 1930. godine. Izgled ove monumentalne građevine, čiji vrh krasi kupola, je ideja arhitekte Rudolfa Lubinskog, koji je projektovao u maorskom stilu. U to vrijeme zgrada je bila najveći sefardski hram u Europi. Arhitektonski izgled velike dorane BKC-a kakav danas poznajemo nastaje po završetku Drugog svjetskog rata, kada Jevrejska općina poklanja zgradu Hrama gradu Sarajevu u svrhu organizovanja kulturnih dešavanja. U tu svrhu, 1965. godine, arhitekta Ivan Štraus dobija zadatak da obnovi stari Templ i prilagodi ga trenutnim potrebama grada. Štraus zgradu hrama preuređuje u Radnički univerzitet Đuro Đaković, te kreira salu sa najboljom akustikom na prostoru bivše Jugoslavije. Dvorana sa kapacitetom od 854 mjesta za sjedenje je obložena posebnim drvetom iz Australije, za koje danas kažu da nema cijenu. Također, podignut je plafon kako bi se akustičnost prostora dovela do maksimuma. S obzirom na to da je zadnja adaptacija rađena još davne 1965, te da dugi niz godina nije bilo velikih ulaganja, menadžment BKC-a pokrenuo je ideju o obnavljanju dvorane, kako bi se sačuvala njena baštinska i historijska vrijednost, te kako bi zabljesnula novim sjajem. U isto vrijeme, namjera je bila zadržati savremenost i funkcionalnost prostora, kako bi se u njemu mogli odvijati svi vidovi kulturnih dešavanja.

Opsežni radovi na potpunoj rekonstrukciji Velike koncertne dvorane, koju mnogi smatraju za jedno od najjepših kulturnih zdanja u Sarajevu, počeli su krajem oktobra 2019. god. Riječ je o zahtjevnom i iznimno važnom poslu koji je između ostalog obuhvatao sanaciju bine i gledališta. Radovi su uključivali zamjenu donjeg dijela drvenog okvira pozornice, kompletnu zamjenu drvenog poda pozornice, te plišanih kulisa i scenskih zavjesa. Nakon ove obnove pozornica se širi prema gledateljima. Produžena je u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te je tako bliža i preglednija publici u gledalištu. Na taj način se dobilo dodatnih 25 kvadratnih  metara korisnog prostora. Popravkom i sanacijom bine u velikoj dvorani BKC-a, poboljšani su uvjeti za izvođenje svih vrsta umjetnosti, sada na pozornici sa značajno povećanom površinom i u novom izdanju. Također, u okviru restauracije, u dvorani su zamijenjeni dotrajali podovi,  a ugradnjom novih podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a  su poboljšani sigurnosni uvjeti, kao i akustični i vizuelni doživljaj posjetilaca u gledalištu, objasnili su iz BKC-a.

Posebna pažnja prilikom restauracije je posvećena prostoru namijenjenom gledateljstvu. Stolice u gledalištu su popravljene i presvučene novom plišanom tkaninom. Obloga od pliša na vanjskoj strani sjedišta daje nov estetski izgled, ali osigurava i upijanje zvuka. To znači i manje neželjenog odjeka, a time govor i muzika postaju razumljiviji. Dotrajalost sjedišta u dvorani usljed dugogodišnje upotrebe uticala je na kompletan ugođaj koji su posjetioci imali tokom prisustvovanja različitim programima. Restauracijom sjedišta u gledalištu publici je ponuđen ugodniji boravak u prostoru velike dvorane koja je sada dobila još reprezentativniji izgled.   

Obnovljen BKC u Sarajevu - undefined

Foto: BKC : Obnovljen BKC u Sarajevu

Kako bi doživljaj posjetilaca bio potpun, u okviru restauracije, u velikoj dvorani će uskoro biti postavljen i novi razglasni sistem najnovije generacije, kao i savremena rasvjetna oprema. Uz pomoć ovih uređaja zvučna i svjetlosna slika koju će publika dobiti sa pozornice bit će, kako je istaknuto, podignuta na jedan veći i još profesionalniji nivo. 

Zahvaljući svemu nabrojanom, ovom restauracijom će u konačnici biti, kako je naglašeno, ispunjeni temeljni zahtjevi svake dvorane, a to su: dobar zvuk, prekrasan pogled i preglednost, te udobno sjedenje.

Sredstva za ove radove su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a ukupna vrijednost iznosi 127.000 maraka.

Historijat obnove i restauracije

Kako je saopćeno, od 2017. do danas kontinuirano se odvija obnavljanje zgrade BKC-a, a svojevrsnu krunu dosadašnjih radova predstavlja obnova i restauracija Velike koncertne dvorane. Menadžment BKC-a je prije tri godine pokrenuo poslove rekonstrukcije počevši od samog ulaza u zgradu. Na ulaznom pročelju postavljena je ukrasna kovana kapija. Na taj način ne samo da je, kako je podcrtano, primjereno uređen ulaz, nego se postiglo da je objekat i u kasnim večernjim satima zaštićen od devastiranja, kojem je povremeno bio izložen od strane huligana. Sljedeća faza rekonstrukcije obuhvatala je ulazni Atrij. Dotadašnje krovne obloge na Atriju su prokišnjavale, te su zamijenjene novim krovom na kojem se sada nalazi i kaljeno staklo. Na taj način se dobila puno veća osvjetljenost unutrašnjeg prostora Atrija. Također, zamijenjene su i podne kamene ploče, te kompletna instalacija koja se nalazila ispod njih. Radovi na obnovi Atrija su završeni u novembru 2018. godine. Adaptacija krova i poda atrija je izvršena uz finansijsku podršku: Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, zatim Općine Stari Grad Sarajevo koja je sufinansirala radove sa iznosom od 26.000 maraka i Općine Centar Sarajevo koja je sufinansirala radove sa iznosom od 15.000 maraka. Ukupni troškovi rekonstrukcije iznosili su blizu 120.000 maraka.

Naredna faza obnove BKC-a odnosila se na ulazni hol, odnosno foaje. U tom dijelu zgrade je krajem maja 2019. god. uklonjen strop koji je do tada zaklanjao ukrase koji se nalaze na stropu i zidovima, s obzirom na to da je zgrada prvobitno izgrađena kao sefardski hram, te je u te svrhe i dugo godina služila. Detaljna restauracija i konzervacija ovih stropnih i zidnih ukrasa, koji imaju historijsku, umjetničku i estetsku vrijednost tek treba da počne, a radit će se konzervatorsko-restauratorski radovi u saradnji sa konzervatorima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, koji su već obavili istraživačke i pripremne radove. Dosadašnje radove na restauraciji ovog dijela zgrade finansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, sa iznosom od skoro 8.000 maraka.
Obnovljen BKC u Sarajevu - undefined

Foto: BKC : Obnovljen BKC u Sarajevu

Krajem maja i početkom juna 2019. započeli su radovi i na utopljavanju zagrade BKC-a. Ove radove su finansirali Kanton Sarajevo i agencija UNDP u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj. Cilj projekta je bio: smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova potrošnje energije, ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za krajnje korisnike putem kvalitetnijeg grijanja u Velikoj dovrani i kompletnoj zgradi BKC-a.

Prilikom utopljavanja zgrade izvođeni su građevinski radovi koji podrazumijevaju: termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu dijela fasadne stolarije, termoizolaciju stropa i tavanskog dijela objekta. Obavljeni su također i mašinski radovi putem kojih je izvršena: ugradnja novih klima komora sa pripadajućom automatikom. Izvršena je intervencija na cijevnom i kanalskom razvodu. Obavljena je zamjena dijela cijevne mreže u objektu uključujući potrebnu cijevnu armaturu i ugradnju kalorimetra sa potrebnom armaturom. Intervencije na cijevnoj mreži uključuju: ugradnju radijatorskih ventila sa termostatskom glavom, modernizaciju toplotne podstanice i izgradnju priključnog toplovoda sa svim potrebnim pratećim aktivnostima itd, saopćeno je iz BKC-a.

Obnovljen BKC u Sarajevu - undefined

Foto: BKC : Obnovljen BKC u Sarajevu

Sljedeći dio BKC-a koji je renoviran je Galerija koja se nalazi u prizemlju. Promijenjen je kompletan strop u Galeriji, na kojem je postavljen novi materijal sa fiksnom rasvjetom. Također, instaliran je i novi razglasni i rasvjetni sistem. U Galeriji je postavljena i elektronska pristupna rampa za osobe koje imaju poteškoće u kretanju. Putem ove rampe olakšan je ulazak osobama iz prizemlja na sprat, u Veliku dvoranu. Rampa je puštena u upotrebu 3. decembra 2019. na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Nabavku i instaliranje pristupne rampe najvećim dijelom je finansirala agencija UNDP u okviru projekta Dijalog za budućnost koji provode agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta bila je uklanjanje arhitektonskih barijera. Projekat je uključivao i dramske i muzičke radionice za djecu s poteškoćama u razvoju u trajanju od osam mjeseci, a za ove svrhe su obezbijeđena sredstva UNDP-a u iznosu od oko 40.000 maraka.

Rekonstrukcija BKC-a ne bi bila moguća bez značajne finansijske pomoći: Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo,  Općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, te agencije UNDP.  Navedene institucije su na ovaj način značajno pomogle da zgrada BKC-a dobije nov i reprezentativan izgled. Ove institucije su putem finansijske pomoći za adaptaciju, kako je navedeno, prepoznale značaj zgrade Bosanski kulturni Centar, kao objekata od kulturno historijskog i turističkog značaja za Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, ali i za publiku, koja već generacijama ima priliku da prati različita umjetnička dešavanja u ovom objektu koji mnogi smatraju za jedno od najljepših kulturnih zdanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz BKC-a Sarajevo.

KOMENTARI (6)