BKC u potpuno novom izgledu: Uskoro dovršetak rekonstrukcije Velike dvorane

Radiosarajevo.ba
BKC u potpuno novom izgledu: Uskoro dovršetak rekonstrukcije Velike dvorane

Radovi na obnovi Velike dvorane Bosansko kulturnog centra (BKC), koji su započeli početkom novembra, trebali bi biti uspješno finalizirani do kraja ovog mjeseca i odlazeće 2019. godine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

Tako će poznati BKC u novu godinu ući u potpuno novom ruhu, jer su u protekle dvije godine izvršeni brojni zahvati na ovom objektu.

Sefardski Hram

Tokom rekonstrukcije Velike dvorane planirana je popravka i sanacija bine. Bina će biti spuštena na niži nivo, čime će biti ostvarena bolja interakcija izvođača i publike, kao i cjelokupan vizuelni ugođaj. Planirana je i nabavka i ugradnja podnih obloga, te presvlačenje stolica.

Restauracijom sjedišta u gledalištu publici će biti ponuđen ugodniji boravak u prostoru velike dvorane.

U ovaj projekt bit će uloženo blizu 130.000 KM.

Inače, temeljita rekonstrukcija BKC-a počela je na inicijativu novog direktora Edina Kukavice još 2017. godine.

S radovima se, kažu nam, krenulo od ulaza u BKC, gdje je najprije postavljena metalna kapija. Zatim je tokom 2017. počela rekonstrukcija ulaznog Atrija.

Krov na Atriju je prokišnjavao, te je zamijenjen novim na kojem se sada nalazi i kaljeno staklo, tako da je Centar osim krova dobio i puno veću osvijetljenost prostorija.

Također su zamijenjene i podne kamene ploče, te kompletna instalacija koja se nalazila ispod njih.

Ovi radovi su obavljeni uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (Kanton Sarajevo), te uz finansijsku pomoć Općina: Centar i Stari Grad. Radovi na obnovi Atrija su završeni u 11 mjesecu 2018. godine.

BKC_rekonstrukcija_decembar2019_RSA004.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: BKC rekonstrukcija

Sanacija je nastavljena na ulaznom holu (foajeu). Tu je krajem maja 2019. god. skinut strop koji do tada zaklanjao ukrase koji se nalaze na stropu i zidovima, s obzirom da je zgrada, kao što je Sarajlijama dobro poznato, izgrađena kao Sefardski Hram.

Restauracija ovih stropnih i zidnih ukrasa radit će se u saradnji sa konzervatorima JU „Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS.

Krajem maja i početkom juna 2019. započeli su radovi na utopljavanju zagrade BKC-a. Ove radove su finansirali Kanton Sarajevo i agencija UNDP.

Renovirana Galerija

Cilj je bio smanjiti gubitak energije tokom zimske sezone, te tako poboljšati grijanje u Velikoj dvorani izgradi BKC-a, a također i smanjiti zagađenje zraka i potrošnju energenata.

U međuvremenu je renovirana Galerija koja se nalazi u prizemlju. Promijenjeni su dijelovi stropa, te postavljen novi materijal i lampe i sl.

Također,  tu je instalirana elektronska pristupna rampa za osobe koje imaju poteškoće u kretanju. Putem ove rampe olakšan je ulazak takvim osobama iz prizemlja na sprat, u Veliku dvoranu.

Galerija je, simbolično, puštena u upotrebu 3. decembra 2019. na Međunarodni dan osoba sa sa invaliditetom.

Nabavku i instaliranje pristupne rampe najvećim dijelom je finansirala agencija UNDP.

Menadžment BKC-a u 2020. godine ima ambiciozne planove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije