Počeli radovi na obnovi Velike dvorane BKC-a Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Počeli radovi na obnovi Velike dvorane BKC-a Sarajevo
Foto: BKC / Opsežni radovi na potpunoj rekonstrukciji Velike dvorane

U JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo u toku su opsežni radovi na potpunoj rekonstrukciji Velike dvorane, navodi se u saopćenju BKC-a KS.

„Riječ je o jednom velikom i iznimno važnom poslu koji obuhvata i sanaciju bine, koja će nakon obnove biti produžena u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te će na taj način biti bliža i preglednija publici u gledalištu. U toku je također i nabavka nove razglasne i rasvjetne opreme koja će uskoro biti postavljena u Velikoj koncertnoj dvorani“, navodi se.

Dodaje se da će u dvorani biti zamijenjeni dotrajali podovi, dok će stolice u gledalištu biti popravljene i presvučene novom tkaninom.

„Sredstva za ove radove koji se trenutno obavljaju su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Aktivnosti koje obuhvaća ovaj projekt su:

1. Popravka i sanacija bine u velikoj dvorani BKC-a, čime će se poboljšati uvjeti za izvođenje svih vrsta umjetnosti, na značajno povećanom prostoru bine. Bina će biti spuštena na niži nivo, čime će biti ostvarena bolja interakcija izvođača i publike, kao i cjelokupan vizuelni ugođaj.
Vrijednost 32.530,68 KM
2. Nabavka i ugradnja podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a, dotrajali podovi u dvorani će biti zamijenjeni, te će se time poboljšati sigurnosni uvjeti, kao i akustični i vizuelni doživljaj posjetilaca u gledalištu. vrijednost 40.692,60 KM
3. Presvlačenje stolica u velikoj dvorani BKC-a novom tkaninom. Dotrajalost sjedišta u dvorani usljed dugogodišnje upotrebe je uticala na kompletan ugođaj koji su posjetioci imali tokom prisustvovanja različitim programima. Restauracijom sjedišta u gledalištu publici će biti ponuđen ugodniji boravak u prostoru velike dvorane. vrijednost 53.985,56 KM“, pojašnjeno je.

Istaknuto je da obnova zgrade BKC-a počela je 2017. uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad i Centar, te UNDP-a.

U radovima na rekonstrukciji i restauraciji zgrade sudjeluju i konzervatori JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS. Tokom proteklih godina obnavljani su redom: atrij, ulazni hol, galerija, postavljena je elektronska pristupna rampa za osobe sa poteškoćama u kretanju, koja vodi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a, zatim termo izolacija vanjskih zidova i stropa, fasadna stolarija, centralno grijanje itd. Obavljeni su brojni sanacijski i rekonstrukcijski radovi, a sada je na red došla i Velika koncertna dvorana koja nije obnavljana dugi niz godina. U toku je i nabavka nove razglasne i rasvjetne opreme koja će uskoro biti postavljena u Velikoj koncertnoj dvorani. Nakon završetka adaptacije, Velikoj dvorani BKC-a, koja odiše kulturnom i društvenom poviješću grada Sarajeva, vratit će se stari sjaj, te će se na taj način, svim posjetiocima pružiti mogućnost da u ovoj reprezantativnoj dvorani od povijesnog značaja prate različita kulturna dešavanja“, naglašeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije