Pravednik koji je život dao za komšiju: Položeno cvijeće na grob Gorana Čengića

Radiosarajevo.ba
Pravednik koji je život dao za komšiju: Položeno cvijeće na grob Gorana Čengića
Foto: Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća

Udruženje "Društvo prijatelja grada Sarajeva" već sedam godina obilježava Dan pravednika polaganjem cvijeća na grob Gorana Čengića.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, članovi Udruženja su na Gradskom groblju Bare položio cvijeće.

Sarajevo će dobiti park Gorana Čengića, heroja koji je život dao za komšiju

Svake godine Općina Stari Grad podrži događaj, te na taj način podsjeća javnost da građanska hrabrost, oličena u imenu Gorana Čengića, mora biti na djelu u svakodnevnim okolnostima i životnim situacijama.

Podsjećamo, Goran Čengić, humanista i istaknuti prijeratni sportista, izgubio je život 14. juna ratne 1992. godine zbog herojskog pokušaja da od zločinca Veselina Vlahovića Batka, zvanog „monstrum s Grbavice“, spasi komšiju Husniju Ćerimagića u sarajevskom naselju Grbavica. I Goran i Husnija odvedeni su potom na Trebević i likvidirani.

Prva gimnazija se prisjetila Gorana Čengića: On je naš heroj

Obilježavanje ovog dana počelo je još jučer manifestacijom u Prvoj gimnaziji, u školi koju je nekad pohađao pravednik Goran Čengić, a prisustvovao joj je i općinski načelnik Hadžibajrić. U čast nekadašnjeg učenika Prve gimnazije izrecitovane su pjesme, a poslana je i poruka nadležnim institucijama da određeni lokalitet u Sarajevu mora nositi ime ovog hrabrog čovjeka.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da sa zadovoljstvom pruža podršku ovom obilježavanju.

Građanska hrabrost koju je Goran Čengić iskazao u najtežim trenucima agresije na Bosnu i Hercegovinu je nešta zaista nevjerovatno i vrijedno svakog poštovanja. Ne vidim nikakvu prepreku da u Starom Gradu postoji mjesto ili spomen obilježje koje će nositi Goranovo ime i podsjećati na njegov herojski čin. To je Goran zaslužio!“, poručio je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije