Planovi: Šta će se graditi na Trebeviću, šta će biti s bob stazom?

B. T.
Planovi: Šta će se graditi na Trebeviću, šta će biti s bob stazom?

Prostornim planom Kantona Sarajevo predviđeno je donošenje prostornih planova za područja posebnih obilježja, među kojima je i Zaštićeni pejzaž Trebević.

Planom se predviđa osiguravanje sportskih objekata i prostora za masovnije uključivanje stanovnika i njihovu ravnomjerniju distribuciju u prostoru.

Navedeno je to u odgovoru na zastupničku inicijativu Damira Marjanovića, koji je u Skupštini KS inicirao da se bob staza na Trebeviću prepozna kao objekt od važnosti za razvoj Kantona, te da Skupština donese odluku o utvrđivanju javnog značaja za rekonstrukciju i modernizaciju staze.

Radi se o odgovoru KJP ZOI '84, koje je putem Ministarstva privrede KS proslijeđeno Marjanoviću.

U njemu se podsjeća da se bob staza u skorijoj prošlosti počela koristiti za biciklizam, rolanje, skejtbording, takmičenja u ekstremnim sportovima, ljetne sankaške i bob treninge...

Bila jednom jedna Olimpijada: Prošetajte s nama bob-stazom na Trebeviću

„Vanurbano područje Kantona Sarajevo predstavlja drugi najznačajniji kompleks formiranja turističke i rekreativne ponude. Sportsko-rekreativne zone na olimpijskim planinama imaju svoj kontinuitet i u smislu razvoja sporta, kako rekreativnog, tako i tačmičarskog. U tom smislu, Trebević je sankaški centar jugoistočne Evrope, uz postojeće infrastrukture i obnavljanje bob i sankaške staze, koje se nalaze u obuhvatu Prostornog plana područja posebnog obilježja Zaštićeni pejzaž Trebević, čija je izrada u toku“, navedeno je iz ZOI-ja.

Kako dalje navode, cijeneći značaj ovog olimpijskog borilišta kao kulturnog dobra, a prevashodno kao objekta za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja, zatim objekta sa izrazitim rekreacijsko-turističkim potencijalom, te u smilsu omasovljenja ovog sporta, potrebno je izvršiti rekonstrukciju borilišta sa pratećim objektima.

Navedeno je da to treba biti u skladu sa važećim međunarodnim propisima i standardima, kako sa aspekta tehničkih elemenata, tako i u pogledu zadovoljenja okolinskih uslova.

Sarajevo: Gradsko vijeće podržalo izgradnju skijaške staze na Trebeviću

„Odmah nakon izgradnje bob i sankaške staze sa pratećim objektima i inrastrukturom dobivene su upotrebne dozvole, ali se nije izvršilo uplanjenje objekata u katastre Općine Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi bob i sankaška staza“, odgovoreno je iz ZOI-ja '84, uz objašnjenje da se pristupilo izradi geodetskih snimanja, kako bi se moglo zvršiti uplanjenje.

Nakon dobivenog geodetskog elaborata, on je proslijeđen Zavodu za planiranje razvoja KS, koji je izvršio preklapanje geodetskih podloga snimljenih za potrebe izrade PPPPO Trebević. Preklapanje je proslijeđeno ZOI-ju i Općini Stari Grad, da bi se moglo izvršiti uplanjenje objekta u katastru.

Prošlo je 36 godina: Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984. godinu

Kako dalje objašnjavaju, po dobivenim klauzulama pravosnažnosti od Ministarstva prostoronog uređenja i zaštite okoliša KS, odnosno Uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, upotrebne dozvole (za borilište za bob i sanke, informativni centar i sanitarije na borilištu) su poslane u Općinu i Zavod za planiranje, kao i i urbanističke i građevinske dozvole za navedene objekte. 

„U proteklom periodu održan je niz sastanaka sa predstavnicima Vlade KS i Općine Stari grad na kojima je utvrđen redoslijed koraka za realizaciju projekta i prezentiran projektni zadatak za rekonstrukciju. Poslije provedene procedure u Općini Stari Grad, odnosno parcelizacije i uplanjenja u katarske planove, organizovat će se novi radni sastanak sa svim pomenutim institucijama koje su do sada bile uključene u ovu problematiku, s ciljem analize materijala, te upisa vlasništva u ZK uredu Općinskog suda u Sarajevu na ZOI '84, kao pravnog nasljednika Olimpijade“, zaključili su iz ovog preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije