Bila jednom jedna Olimpijada: Prošetajte s nama bob-stazom na Trebeviću

L. R., F. Z.
Bila jednom jedna Olimpijada: Prošetajte s nama bob-stazom na Trebeviću
Navršilo se tačno 33 godine otkako su u Sarajevu otvorene XIV Zimske olimpijske igre.

Trebevićka bob-staza tih je dana bila jedno od najvažnijih mjesta na planeti, a prije nekoliko godina proglašena kao jedno od najljepših, ali, nažalost, napuštenih mjesta na svijetu...

Ova staza, kombinirana za bob i sankanje, izgrađena je uoči Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, održanih 1984, a gradila ju je, tada najbolja i najjača, njemačka firma Dayle. Inače, radovi oko bob-staze bili su povjereni profesoru Gorazdu Bučaru koji je s grupom arhitekata napravio tadašnje olimpijsko remek-djelo.

Važila je za jednu od najzahtjevnijih staza na svijetu.

Nakon Igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa sve do početka rata i opsade Sarajeva, koja je počela 1992. Osim toga, velika atrakcija bio je čamac Vučko u kojem su i građani, njih sedam ili osam u jednoj vožnji, mogli uživati u svim čarima bob-staze.

Staza je oštećena tokom opsade Sarajeva, kada je korištena kao artiljerijski položaj Vojske RS-a.

Objekti na nekad omiljenom izletištu Sarajlija - Trebeviću, tokom agresije na našu zemlju potpuno su devastirani, a zajedno s njima i bob-staza. ZOI 84, organizacija u čijoj je staza nadležnosti, nema novca za njenu obnovu...

Ekipa portala Radiosarajevo.ba jutros je prošetala bob-stazom, danas nestvarnim šumskim prizorom, čudnovatom betonskom stazom na kojoj počivaju brojni šareni grafiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije