Sva lica pristupačnosti: Dodijeljene nagrade za najbolje fotografije

N. Ka.
Sva lica pristupačnosti: Dodijeljene nagrade za najbolje fotografije
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Dodjela nagrada u EU Info centru

Dodjeljene su nagrade za najbolje fotografije u okviru foto konkursa "Daj nam motiv - detektuj barijeru kroz objektiv" koji je realizovan u sklopu kampanje "Sva lica pristupačnosti". Cilj takmičenja je bio da se detektuju različiti oblici barijera s kojima se svi građani, a posebno osobe s invaliditetom, svakodnevno suočavanju.

Prvu nagradu dobile su Aleksandra Stošić i Miljana Bojić, druga nagrada je dodijeljena Adni Memići, a dok je treća nagrada uručena Džani Hodžić.

Gianluca Vannini, šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH poručio je da je neophodno promijeniti navike i stav prema osobama s invaliditetom i okrenuti se ka stvaranju boljeg okruženja za sve.

"EU podržava osobe sa invaliditetom, ali ja bih rekao osobe sa sposobnostima. Kada govorimo o pristupačnosti, onda prvenstvno razmišljamo o fizičkim barijerama koje otežavaju život osoba sa invaliditetom, ali ono što je najvažnije je da da oni imaju ista prava, isti pristup kao i drugi građani kada je u pitanju, obrazovanje, studiranje , zapošljavanje i rad. Kontiniurano pozivamo vlasti u BiH, da rade na ovome", kazao je Vannini.

Tanja Mandić-Đokić, sociologinja i konsultantica za prava osoba sa invaliditetom istaknula je da su ovakvi konkursi dobra stvar da se podigne svijest javnosti.

"Ovo je dobar podsjetnik, ne radi se o namjeni da se ukloni prepreka, radi se o nemaru da se uklone prepreke, kada se gradi nešto, ne vodimo dovoljno računa ko sve koristi te usluge. To je rezultat dugogodišnje neparticipacije osoba sa invaliditetom u društvo. One su toliko dugo godina isključene iz društva, da onaj ko kreira okruženje ili usluge, ne razmišlja o osobama as invaliditetom kao dijelu građana. To sprječava osobe da ne učestvuju i stvara se začarani krug, koji moramo početi razbijati", kazala je Tanja.

Potrebno je voditi računa i o barijerama u informacijama, za osobe koje imaju senzorna oštećenja, ali i o barijerama u transportu.

"Gradski prijevoz recimo mora biti prilagođen svima. To onemogućava osoba sa invaliditetom da se kreću", zaključila je Tanja.

Društvo u našoj zemlji jeste napredovala, istaknula je Tanja i dodala da ona zna gdje smo bili prije 20 godina, ali je to još uvijek daleko od onoga kako treba biti, te se ne smijemo umoriti.

Adna Memić jedan od dobitnica nagrada kazala je da je tema njene fotografije priča o problemima iz njene sredine.

"Dom zdravlja Tuzla je nepristupačan skroz. Rampe ima, lifta nema. Tu dolaze osobe i bez invaliditeta, majke sa djecom u kolicima, starije osobe to se tiče čitavog društva. Zdravstvena ustanova mora biti prilagođena svakome, jer tu ljudi dolaze ne zato što hoće, već zato što moraju", kazala je Adna.

Želja joj je bila da pokaže da ako jedna javna ustanova nije prilagođena, kako se onda može očekivati da će neki kafić ili neka druga ustanova biti prilagođena svim građanima.

Željko Volaš, predsjednik Organiacije UDAS naglasio je da projektom "Ravnopravno različiti" žele razviti novi koncet pristupau zajednici, gdje će ohrabriti i osnažiti jedni druge da budu ravnopravni članovi zajednice.

Pored dodjele nagrada, u EU Info centru predstavljena je foto izložba ostalih fotografija koje su ušle u uži izbor, a koje na jedinstven način prikazuju barijere i prepreke sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Fotografije će biti predstavljene u drugim kulturnim centrima širom BiH i iste će biti u službi zagovaračkih inicijativa za bolji položaj osoba sa invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije