Hoće li se mijenjati: Zakon ne dozvoljava taksi prilagođen osobama s invaliditetom

M. Rener Smajović
Hoće li se mijenjati: Zakon ne dozvoljava taksi prilagođen osobama s invaliditetom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Taksisti u Sarajevu

Osobama sa invaliditetom jako je otežano kretanje s obzirom na brojne arhitektonske barijere na ulici. No otežano im je i korištenje javnog prevoza u šta spadaju i taksi vozila, ali to bi se moglo promijeniti.

Apsurdno je da aktuelni Zakon o drumskom prevozu kantonima ne ostavlja mogućnost da izdaju licencu taksi vozilu koje će biti prilagođeno osobama sa invaliditetom, iako se Bosna i Hercegovina obavezala da će prilagoditi zakone kako bi bila spriječena njihova diskriminacija.

Stoga su predložene izmjene i dopune ovog federalnog zakona koje će se naći pred poslanicima na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Nije ih predložila Vlada FBiH, već poslanik SDP-a Irfan Čengić. Izmjene zakona će, ako budu usvojene, kantonima omogućiti da imaju posebna taksi vozila za osobe sa inbaliditetom.

„Inicijativu za izmjenu zakona mi je dostavio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, nakon što mu je istu uputila zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija. Znajući koliko je Federalna vlada inertna i da ih ne zanimaju ovakve stvari, odlučio sam da sam napišem zakon i dostavim ga u parlamentarnu proceduru“, kazao je za Radiosarajevo.ba Irfan Čengić.

Istakao je da je zakon trebao biti na dnevnom redu u septembru, ali je Vlada FBiH tražila da bude povučen, uz obećanje da će u roku od dva mjeseca dostaviti opširnije izmjene i dopune, među kojima će biti ova. No, dodao je Čengić, Vlada FBiH je još jednom prekršila obećanje.

Irfan Čengić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Irfan Čengić

„Svakodnevno srećem osobe s invaliditetom koje me pitaju kada će zaživjeti ovaj zakon, koji je stvar osnovnih ljudskih prava. I pred ovu sjednicu Vlada FBiH traži da povučem zakon i ponovo isto obećavaju. Ovaj put neću pristati na njihove trikove, jer ne shvataju da je svaki dan odugovlačenja patnja za osobe sa invaliditetom“, upozorio je Čengić.

A da bi ove izmjene zakona olakale život osobama sa invaliditetom potvrdio je i Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Mujo Aganović - undefined

Foto: Zenicablog: Mujo Aganović

„Svi imaju obaveze, moraju se kretati, a ne mogu to učiniti bez problema. Bio sam u Istanbulu gdje je, recimo, metro perfektno završen. Nema nijednog detalja koji smeta. Tako je u Švicarskoj, Njemačkoj, da ne govorim SAD. Mi trebamo bar te pozitivne prakse da prepišemo“, dodao je Aganović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije