Ministarstvo rada FBiH: Nezadovoljni stanjem u Fondu za zapošljavanje invalida

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo rada FBiH: Nezadovoljni stanjem u Fondu za zapošljavanje invalida
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjedište Vlade FBiH

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH zatražilo je prije mjesec od Finansijske policije FBiH da izvrši kontrolu poslovanja firme Apel promet Travnik u protekle tri godine zbog navoda o nezakonitosti u korištenju sredstava koja su im dodijeljena za zapošljavanje invalidnih osoba, kazali su danas iz ovog ministarstva.

Podsjetimo da je Žurnal krajem oktobra objavio da je firma Apel promet uzela 15.000 KM poticaja za zapošljavanje jednog stopostotnog invalida iz Bugojna kojem je, s druge strane, umjesto plaće od oko 800 KM, koliko je trebao primati, davala 100KM.

Kako su saopćili iz resornog federalnog ministarstva, nisu zadovoljni ni ukupnim stanjem u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a posebno dodjelom poticajnih sredstava.

„Ono što je najviše sporno je rizičnost procedura prilikom dodjele sredstava kao i mogućnost zloupotrebe. I Komisija za utvrđivanje uslova za početak rada privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom, informisala je Ministarstvo o pojavi da se ta društva učestalo registruju neposredno prije objave javnog poziva za dodjelu poticajnih sredstava i prijavljuju na javne pozive, što otvara prostor za manipulaciju“, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da su stoga tražili od Fonda izmjenu Pravilnika o dodjeli stimulansa za zapošljavanje osoba s invaliditetom i pooštravanje kriterija.

Primjećena je česta pojava da iste osobe budu u komisiji za dodjelu sredstava, a potom i u nadzoru nad njihovim utroškom, što smatramo neprihvatljivim. Od nedavno imenovanog Upravnog odbora očekujemo efikasnije djelovanje u zaštiti zakonitosti i postizanja očekivanih efekata od utroška dodjeljenih sredstava“, dodaju iz Ministarstva rada.

Podsjećaju da je Vlada FBiH naložila Upravnom odboru Fonda raspisivanje novog konkursa za izbor direktora, što očekuju do kraja godine

Inače, na čelu Fonda je Ahmet Baljić kao vršioc dužnosti direktora, nakon što mu je istekao mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije