Oglasili se iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o Zavodu Pazarić

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o Zavodu Pazarić
Radiosarajevo.ba / Vesko Drljača

Stanje u Zavodu Pazarić, koje je danas javnosti predočila zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić, komentarisali su iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su saopštili, hitno su zatražili od nadležnih da djeluju po ovom pitanju i da se izvrši nadzor, te utvrde činjenice u cilju da se detaljno ispita stanje i poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Ministar Vesko Drljača je pozvao institucije da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima:

"Prava i zaštita djece regulisani su međunarodnim i domaćim propisima i standardima koji se moraju poštivati, posebno kada se radi o statusu ove ranjive kategorije."

Ministarstvo ljudskih prava: Niko nema pravo ovako da se ponaša prema djeci

Istaknuto je da je za poduzimanje određenih radnji potrebna saglasnost zakonskih zastupnika osoba koje su štićenici Zavoda.

Iz Ministarstva je poručeno da će na redovnoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zakzane za petak, 22. novembar razmatrati o informaciji o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić.

Protest zbog dešavanja u Zavodu Pazarić: Ovako više ne može

Zastupnici Ćudić su poručili da bi bilo mnogo korisnije da je o ovome prvo upoznala nadležne institucije, saopšteno je iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije