U Općoj bolnici postavljene taktilne podloge za slijepe i slabovidne osobe

Radiosarajevo.ba
U Općoj bolnici postavljene taktilne podloge za slijepe i slabovidne osobe
Foto: Opća bolnica / Taktilne podloge

U okviru implementacije Inkluzivnih standarda (ISOSI) u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš postavljene su taktilne podloge (vodilje) kako bi se olakšao dolazak slijepim i slabovidnim osoba na ljekarski pregled, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Riječ je o podnim podlogama, koje su posebno dizajnirane s ciljem lakšeg snalaženja slabovidnih pacijenata i njihovog samostalnog dolaska do ambulante.

Podsjetili su da su početkom 2018. godine počela uvođenje Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI). Kako je saopćeno, projekat se realizira u saradnji s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine (AKAZ).

Osoblje Opće bolnice naučilo znakovni jezik zbog svojih pacijenata

Uvođenje ovih standarda predstavlja načelo olakšanog i adaptibilnog pristupa zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama. Praktično, to znači prevazilaženje komunikacijskih, fizičkih i svih drugih prepreka, koje onemogućavaju identičan tretman svim pacijentima. Opća bolnica je, kako su naveli, prva zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini i regionu, koja je počela s uvođenjem Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom.

U proteklom periodu je završena i edukaciju osoblja vezano za ove standarde, a 40 zaposlenika je uspješno završilo i kurs znakovnog jezika kojim se sporazumijevaju osobe s oštećenjem sluha, te su urađeni i potrebni građevinski i drugi radovi kako bi se osobama s invaliditetom omogućila što bolja usluga, saopćeno je iz Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije