Osoblje Opće bolnice naučilo znakovni jezik zbog svojih pacijenata

Radiosarajevo.ba
Osoblje Opće bolnice naučilo znakovni jezik zbog svojih pacijenata
Foto: Opća bolnica Sarajevo / Četrdeset zaposlenika Opće bolnice dobilo certifikat o završenom kursu znakovnog jezika

Certifikat o završenom kursu znakovnog jezika kojim se sporazumijevaju gluhe i nagluhe osobe danas je dobilo četrdeset zaposlenika Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo.

Kurs je vodila Jasminka Proho iz Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, inače tumač znakovnog jezika a pomogle su i Fikreta Čičak i Merima Pamuk iz istog Udruženja, koje su bile zadužene za praktične vježbe. Kurs učenja znakovnog jezika je trajao dva mjeseca a realiziran je u okviru pilot projekta implementacije Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom , kojeg ova zdravstvena ustanova provodi u saradnji sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ), navodi se u saopćenju ove zdravstvene ustanove.

Jasminka Proho, voditeljica kursa, ovom prilikom je istakla da je bila velika zainteresiranost osoblja Opće bolnice za ovu edukaciju.

Polaznici kursa su u relaksirajućoj i dinamičnoj atmosferi uspješno savladali osnove znakovnog jezika koji će im pomoći u normalnoj komunikaciji sa gluhim pacijentima. Sretna je i što će gluhi pacijenti sada biti opušteniji jer će znati da ga ljekar ili medicinska sestra razumije te da će moći direktno komunicirati i izgraditi uzajamno povjerenje koje je važan faktor u procesu liječenja svakog pacijenta.

Jedna od dobitnica certifikata za znakovni jezik je dugogodišnja medicinska sestra Mersiha Muhović. Kaže nam da je edukacija protekla odlično i da se lično osjeća sigurnije jer će se moći sporazumijevati sa pacijentima oštećenog sluha.

Dr. Jasmina Šlaku također je završila ovaj kurs za koji ima samo riječi hvale. Posebno je pohvalila kreativnu instruktoricu koja je zainteresirala sve polaznike i na zanimljiv način prenijela svoje znanje.

"Napravili smo mali korak kojim ćemo ući u veliki projekat razumijevanja naših pacijenata, koji su gluhe i nagluhe osobe",rekao je prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice tokom današnjeg uručivanja certifikata.

Zahvalio se zaposlenicima koji su završili kurs i najavio da će ova zdravstvena ustanova biti u svim segmentima prilagođena osobama s posebnim potrebama, navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije